Bitcoin Vaults is een nieuwe manier om je bitcoin (BTC) on-chain, oftewel op de blockchain zelf, veilig te bewaren. Ontwikkelaar Bryan Bishop bracht op 13 april een prototype uit die te vinden is op GitHub.

“Mensen zijn niet goed in het veilig bewaren van hun keys. Voor zover we software beter kunnen schrijven en bitcoin beter beveiligen, is dat een overwinning.”

Aldus Bishop. Bitcoin Vaults beveiligt dus je bitcoin, maar in tegenstelling tot een cold storage wallet bewaart de software je bitcoin op het netwerk zelf. Normaliter, als je de keys van je wallet kwijt bent of ze gestolen zijn, heb je meestal simpelweg pech. Je kunt er namelijk niets aan doen en bent je bitcoin hoogstwaarschijnlijk kwijt.

Bitcoin Vaults heeft hier wellicht een oplossing voor. Het systeem heeft namelijk een soort ingebouwd terugvorderingsmechanisme. Gebruikers van Vaults kunnen ervoor kiezen om hun opgeslagen bitcoin op te splitsen in zogenaamde shards. Dit zorgt ervoor dat de BTC alleen op bepaalde intervallen één voor één kunnen worden overgeboekt.

Daarnaast worden de kluizen gemonitord. Dit betekent dat de eigenaar van de kluis ervan op de hoogte wordt gesteld als bitcoin uit een van deze shards wordt verplaatst. Mocht het om een ongeautoriseerde transactie gaan, dan wordt de BTC snel verplaatst naar een off-chain cold wallet, waardoor de hacker niet meer bij de BTC kan.

Het Bitcoin Vaults project is ontwikkeld als ‘Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 119. En mocht deze ooit geïmplementeerd worden op het netwerk van bitcoin, dan zou dat volgens Bishop de beveiliging. Hij benadrukt dat het hier nog om een prototype gaat.

Bitcoin Vaults moet men trouwens niet verwarren met Bitcoin Vault (BTCV), een nieuwe cryptocurrency die sinds begin 2020 bestaat en het mogelijk maakt om transacties binnen 24 uur te annuleren. De projecten hebben niets met elkaar te maken.

Het idee van een zogenaamde bitcoinkluis bestaat al enige tijd, maar het project werd nooit doorgevoerd omdat het een zogeheten hard fork vergt; dat geldt niet voor deze nieuwe versie. Naar verluidt is Fidelity Investments ook een dergelijke kluis aan het ontwikkelen. Het bedrijf meldde onlangs dat het een toename ziet in institutionele interesse in bitcoin.