De transactiekosten van het bitcoin netwerk zijn afhankelijk van de drukte van het netwerk, wanneer de koers stijgt neemt de druk op het netwerk toe en stijgen de transactiekosten.

Vandaag bedroeg de gemiddelde transactiefee 0,00086764 BTC, dit is omgerekend €9,94 om een transactie te verwerken.

Het hoogste punt sinds juni 2018 volgens de data van analysebureau Glassnode

Bron: Glassnode – Zwarte lijn: transactiekosten in USD. Oranje lijn: Transactiekosten in BTC. 

De afgelopen dagen zijn de gemiddelde kosten met ruim 570% gestegen. Dit ligt in lijn met de prijsstijging van de cryptocurrency van $11.200 naar $13.800. waardoor de druk op het netwerk toeneemt.

De Bitcoin mempool is gevuld in de nasleep van stijgende transactievolumes, waardoor opstoppingen in het netwerk ontstaan. Als gevolg worden de vergoedingen hoger. 

De mempool is de verzameling niet-bevestigde transacties op het netwerk, een wachtkamer voor transacties. Wanneer bitcoin-transacties worden uitgevoerd, worden deze eerst naar de mempool gestuurd, waar ze wachten op goedkeuring door miners. Bitcoin-miners kunnen ongeveer per 10 minuten 1 megabyte (MB) aan transacties per blok verwerken.

Wanneer de druk op de blockchain toeneemt door een stijging van transacties, kan dit vertragingen veroorzaken waardoor transacties met een lagere fee langer blijven hangen. 

De vraag naar miners stijgt en het aanbod neemt af, een prijsstijging is dus een logisch gevolg.

Het is niet ongewoon dat het bitcoin-netwerk vertragingen oploopt tijdens prijsstijgingen. Volgens velen is dit nog steeds een van de meest kenmerkende problemen van het bitcoin-netwerk.