Bitcoin is oorspronkelijk in het leven geroepen als een alternatief peer-2-peer betaalsysteem waaraan iedereen deel kan nemen. Een belangrijk voordeel van bitcoin was (en is) dat het grensoverschrijdende transacties vele malen efficiënter maakt. Het elimineert onnodig hoge kosten en tijd. Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer alternatieve cryptocurrencies worden gelanceerd die sneller en goedkoper zijn dan de bitcoin blockchain blijft het een mooi gezicht als bitcoin zijn oorspronkelijke waarde bewijst. Zo is er maandagavond een bitcoin-transactie ter waarde van $2 miljard verwerkt tegen het luttele bedrag van 0,00001713 BTC aan transactiekosten – wat gelijk staat aan €0,66.

Hoewel het niet bekend is wat het doel van deze overdracht was, of welke persoon of entiteit deze heeft uitgevoerd, is duidelijk het enorme potentieel aangetoond van financiële transacties met behulp van cryptocurrency en blockchain-technologieën. Wanneer een dergelijke transactie via een reguliere bank was gedaan had het dagen geduurd, enorm veel geld gekost, en enorm veel mensen die zich ermee hadden moeten bemoeien. In dit geval kan 1 persoon achter zijn of haar laptop of zelfs smartphone de opdracht geven en hij wordt verwerkt. 

Dit is niet het eerste geval van een transactie van deze omvang met minimale kosten. In augustus 2020 werd een Bitcoin-transactie ter waarde van $1 miljard geregistreerd met een vergoeding van slechts $4. En ja, het is duurder dan een transactie over bijvoorbeeld Solana, maar het is nog steeds vele malen goedkoper en efficiënter dan alle standaard methodes. Een internationale fiat-overdracht duurt vaak één tot vier werkdagen om te verwerken en omvat hoge transactiekosten van 1% – 3%. Voor een transactie ter waarde van 2 miljard dollar zou dit tussen de 20 miljoen en 60 miljoen dollar kosten. Daarnaast hebben banken en regeringen centrale invloed op de activiteit van financiële infrastructuren, in tegenstelling tot Bitcoin.