De koers van bitcoin (BTC) steeg de afgelopen 24 uur met meer dan 5% en brak belangrijke weerstandsniveaus in de buurt van $8.250 en $8.500. De BTC-prijs kan op korte termijn doorstijgen naar de $8.800 en wanneer dit niveau wordt gebroken ligt de weg open voor een nieuwe aanval op de $10.000. In de $9.000-regio liggen nog verschillende weerstanden, maar zodra de koers deze regio in gaat gebeurt het regelmatig dat de koers wordt aangetrokken richting de $10.000. De tijd zal het leren, maar de bulls blijven vooralsnog aan zet.

CME bitcoin opties en futures

De CME Group lanceerde gisteren haar bitcoin-opties product voor openbare handel, waarmee de CME Group de concurrentie aangaat met Bakkt van Intercontinental Exchange. Volgens voorlopige schattingen van het crypto-derivaten data-analyseplatform Skew faciliteerde de CME de handel van 55 contracten in de eerste 24 uur na de lancering. Deze contracten hadden een waarde van $2,3 miljoen aan BTC.

Skew merkte echter ook op dat 100% van de contracten die op de beurs zijn verhandeld zogeheten calls waren. Opties zijn derivatencontracten die de koper het recht geven om de onderliggende activa tegen een vooraf bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum in de toekomst te kopen of verkopen. Het kopen van een BTC-optie call contract, geeft je het recht bitcoin op een specifieke datum te kopen tegen een spotprijs. Je wedt dus eigenlijk op het feit dat bitcoin in waarde gestegen zal zijn op die datum ten opzichte van de datum wanneer je het contract koopt. Als dat zo is, dan houdt dat in dat je BTC voor een lager bedrag kan kopen dan de actuele koers.  

Het feit dat alle contracten call-opties waren suggereert dat institutionele crypto-beleggers bullish zijn op bitcoin en ze daarmee waarschijnlijk een opwaartse koersbeweging verwachten in januari en februari.

Zowel de CME als Bakkt meldden een verhoogde interesse in futures tijdens deze periode. Afgelopen maandag leverden de futures van Bakkt in totaal 2.907 contracten op ter waarde van $19,94 miljoen; een flink bedrag, maar vooralsnog 10% lager dan de vorige sessie.

In de afgelopen zeven dagen lanceerde zowel de CME als de FTX opties. De FTX begon al een een aantal dagen vóór de CME met de handel in opties. Volgens live data zag de FTX de afgelopen 24 uur gerapporteerde volumes van 3.618 BTC ($ 30,8 miljoen) met haar opties – opvallend hoger dan de cijfers van anderen.