In twee maanden tijd heeft Bitcoin een stijging doorgemaakt van meer dan 60%. Dat is natuurlijk fijn voor de investeerders, maar wat is de reden achter deze stijging? Hoewel we het uiteraard nooit met 100 procent zekerheid kunnen zeggen zijn er een aantal indicatoren die er wellicht iets mee te maken hebben.

De opwaartse trend begon in de eerste helft van september nadat kopers een dip onder de $10.000 kochten. In de tweede helft van oktober versnelde deze trend.

Vorige week bereikte de koers een hoogtepunt van $15.971. Een belangrijk detail is dat dit niveau voor het laatst werd geraakt in januari 2018. Deze stijging komt neer op een koerswinst van 60% in twee maanden tijd.

Na de crash die volgde op de stijging eind 2017 heeft bitcoin moeite gehad om te  herstellen van deze crash. Waarom lijkt dat deze keer anders te zijn?

Allereerst is er een verhoogde institutionele deelname. Meerdere beursgenoteerde bedrijven en hedgefondsen betraden de cryptocurrency-markt met flink wat kapitaal.

Een van de institutionele beleggers is Grayscale Investments, een grote Amerikaanse cryptocurrency vermogensbeheerder. Deze partij heeft in 2020 enorme hoeveelheden bitcoin (BTC) ingekocht. Grayscale heeft momenteel maar liefst 491.313 BTC in beheer. Het grootste gedeelte is aangekocht in de laatste paar maanden. 

Op 15 september kondigde het beursgenoteerde business intelligence-bedrijf MicroStrategy de aankoop van $ 250 miljoen aan bitcoins aan, en drie weken later maakte ook betalingsbedrijf Square zijn investering in de bitcoin-markt bekend.

De grote kopers hebben hiermee een tekort aan bitcoin-liquiditeit gecreëerd, waardoor er een opwaartse druk wordt gecreëerd. 

Volgens data van Glassnode namen veel particuliere beleggers hun munten in eigen beheer door ze van beurzen naar hun eigen wallets te verplaatsen. Ook dit heeft bijgedragen aan het opdrogen van de liquiditeit aan de verkoopzijde op de beurs. Het totale aantal bitcoins dat op beurzen wordt bewaard is de afgelopen twee maanden met 9% gedaald.

Bron: Glassnode 

Ook nam het aantal bitcoin-whale adressen toe en bereikte het hoogste punt in vier jaar tijd.

In de derde week van oktober brak bitcoin overtuigend door de weerstand van $12.500 heen wat volgens veel analisten de te breken weerstand was voor een verdere opwaartse trend. In augustus daalde de cryptocurrency nog sterk na een afwijzing van de $12.500.

Bitcoin eindigde de derde week van oktober boven de belangrijkste hindernis en bleef in de daaropvolgende twee weken stijgen. De weerstand van $12.500 is sindsdien niet meer getest.