Eerder deze week lekte er een presentatie uit van investeringsbank Goldman Sachs waarin ‘Bitcoin geen beleggingscategorie’ werd genoemd. De bank gaf het advies aan haar klanten om weg te blijven van Bitcoin omdat het geen investering waard zou zijn.

Een aantal dagen na het advies van Goldman Sachs lijkt er één ding heel duidelijk: crypto-handelaren nemen geen advies van Goldman Sachs. Met een stijging van ruim 8% van Bitcoin sinds de investeringsbank het advies gaf om ver weg te blijven van BTC.

Volgens Skew.com, een crypto-derivaten-tracker, is er tijdens de prijsstijging de afgelopen 36 uur ongeveer $40 miljoen aan BitMEX-shorts geliquideerd, wat duidt op vertrouwen in een langere rally.

Deze stijging zou mogelijk samenhangen met het recente nieuws van een andere instelling: Grayscale. Een analyse toonde aan dat het Bitcoin koopt met een snelheid die gelijk is aan 150% van de nieuwe BTC die is gecreëerd sinds de halvering.

Het ‘advies’ van Goldman Sachs

In de oproep betoogde Goldman Sachs dat Bitcoin geen legitimiteit heeft, geen cashflow biedt, geen diversificatie biedt en geen enkel bewijs heeft geleverd dat het een inflatiehaag is. Het meest opmerkelijke uit het rapport is echter dat volgens de bank ‘Bitcoin niet schaars is’ wijzend op de Bitcoin-forks als bewijs. De crypto-community reageerde hier veelal lachend op, daar het hele concept van Bitcoin is gebaseerd op een vooraf vastgestelde hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoin.

Reacties vanuit de crypto-community

Mede-oprichter van Gemini – Cameron Winklevoss – zei dat de analyse achterhaalde kritiek was:

Tyler Winklevoss, broer van Cameron Winklevoss tevens de mede-oprichter van Gemini sloeg terug met het volgende:

Winklevoss gaat hier in op het feit dat Goldman Sachs claimt dat Bitcoin voornamelijk voor criminele doeleinden zou worden gebruikt.

Goldman Sachs kan zich nog bedenken…

In 1994 was Goldman Sachs bearish op het internet… Hier is de bank later ook op teruggekomen, dus wie weet staat de bank in de toekomst alsnog open voor Bitcoin en cryptocurrency. Goldman Sachs lijkt langzamerhand in de voetsporen te treden van JP Morgan (JPM). In 2017 zei Jamie Dimon, de CEO van JPM, dat hij alle werknemers zou ontslaan die zich bezig hielden met het verhandelen van BTC omdat het zowel ‘dom’ als in strijd met de bedrijfsregels was.

Ondertussen bedient JPM Coinbase en Gemini, twee van de grootste spelers in de crypto-wereld. In de meest recente Bitcoin-analyse geeft JPM zelfs aan dat Bitcoin met maar liefst 25% ondergewaardeerd zou zijn.