2019 was een positief jaar voor maar een handjevol cryptocurrencies en voornamelijk voor bitcoin (BTC). Hoewel BTC in 2019 met 85% is gestegen, was vorig jaar het slechtste positief afgesloten jaar ooit. Het klinkt misschien vreemd, dat een activaklasse die met 85% in een jaar is gestegen heeft ondergepresteerd, maar dat is het geval met bitcoin.

Vorig jaar, begin januari, had BTC een prijs van ongeveer $3.750. Tegen het einde van het jaar stond de koers ongeveer op de $7.000; een stijging van ongeveer 85%. Hoe indrukwekkend dit ook klinkt, het was hiermee het slechtste positieve jaar in de geschiedenis van de meest dominante cryptocurrency.

Crypto-analist Rptr45 heeft de historische prijzen van BTC in een tabel gezet die laat zien dat de prestaties van 2019 nog net iets slechter waren dan in 2015.

Het topjaar dat tot nu toe werd genoteerd was 2013, met een monumentale winst van 3.448%, gevolgd door 2011 en 2017, die beide ook een procentuele groei noteerden in de 4 cijfers.

De slechtst presterende jaren waren 2014 en 2018, toen de markt in zwaar weer verkeerde en bears de overhand hadden. 2019 is het op twee na slechtste jaar in de korte 10-jarige levenscyclus van bitcoin.

Wat kan er verwacht worden van Bitcoin op korte termijn?

Historisch gezien – kijkende naar de maand januari – kan het nog wel eens een pijnlijke maand worden, gezien januari de afgelopen vijf jaar altijd een maand is geweest met negatieve prijsactie.

Rptr45 vervolgt:

“Januari was de afgelopen vijf jaar de slechtste maand voor BTC met een gemiddelde prestatie van -14,8%. Dit was inclusief een beweging van -11,2% in januari 2016, die zes maanden voor de laatste halvering plaatsvond”

Hij voegde eraan toe dat 2015 en 2019 jaren waren met pre-halving winsten, en daardoor bitcoin in 2020 hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe hoogtes zal bereiken. Als de geschiedenis zich herhaalt zouden we nieuwe recordhoogtes kunnen verwachten in 2021. Andere analisten zijn het hier weer totaal niet mee eens en verwachten dat de halvering die gepland staat in mei wel degelijk voor enorme prijsstijgingen kan zorgen.

Bitcoin bevindt zich prijstechnisch nog altijd in een achtbaan, maar winst op lange termijn lijkt op basis van dergelijke factoren en historische data bijna gegarandeerd.