Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is bedoeld voor educatieve doeleinden

Bitcoin prijs wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 1) is het duidelijk dat de koers snel en hard is gevallen en is daarmee onder de 200WMA beland en gesloten. Dat is een slecht teken en als de bulls daar onder blijven zie ik de koers verder dalen. Op het moment van schrijven proberen de bulls boven de 200WMA te komen.

Bearish scenario

Als de bears de 200WMA als resistance behouden dan zie ik de koers verder afzakken naar support punten op $4000, $3850 die we al hebben geraakt. Daaronder is er nog support op $3122, $2500 en $1830.

Bullish scenario

In een bullish scenario blijft de koers binnen de descending broadening wedge en komt weer boven de 200WMA. In dit geval is het waarschijnlijk dat we een evenwicht patroon of uptrend kunnen krijgen richting de bovenkant van het patroon tussen $8000 – $8500. De $8000 valt ook samen met de .618 Fib. In eerste instantie kijk ik naar $7800 zoals ik hieronder op de lagere timeframes toelicht.

Ondersteunend voor het bullish scenario zijn de lage RSI, de wicks aan de onderkant van de laatste twee candlesticks en het volume wat potentieel capitulatie volume is (cirkel 1). Dat is volume dat aangeeft dat de bodem is geweest zoals we zien bij cirkel 2.

In het bullish scenario moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat het een dead cat bounce kan zijn waarbij de koers eerst een mooie stijging laat zien, een wekelijkse lower high maakt om vervolgens daarna alsnog de laatste lows te breken en verder te dalen.


Figuur 1: De koers belandt onder de 200WMA en heeft de potentie binnen het descending broadening wedge patroon richting de $8000 te stijgen.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijks grafiek (figuur 2) is het duidelijk dat de bulls de onderkant van de descending broadening wedge patroon verdedigen en ook proberen de $5500 – $6000 grens proberen te breken. Tot nu toe staan de bears daar klaar om elke beweging naar boven af te slaan. Gaat het de bulls nu wel lukken? Er is op de 4uur grafiek net een symmetrische driehoek uitgebroken. Hoewel dat een continuatie patroon is en dus een grotere kans heeft om naar beneden uit te breken is dat nu niet het geval. Voor meer informatie kijken we naar de 4uur grafiek.  


Figuur 2: Bulls verdedigen de onderkant van de descending broadening wedge patroon.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (figuur 3) is er een symmetrische driehoek die nu naar boven is uitgebroken. Op de lagere timeframes (niet in de figuur) is er al een hertest geweest van de $5500 en is de koers daarna door gaan stijgen. Deze uitbraak en hertest geven mij het idee dat dit een positieve uitbraak is en geen fake-out wordt. De technische target van de symmetrische driehoek is $7800. Maar voordat de koers daar is moet het de $6000 zien te overwinnen. Eerder zagen we al dat de bears hier klaarstaan om te verdedigen.

Figuur 3: Brengt de uitbraak van de symmetrische driehoek de koers naar $7800?

Conclusie

De koers is flink gezakt de afgelopen weken en lijkt een (tijdelijke) bodem te vormen rond de $5000. Vanwege eerder genoemde redenen is het goed mogelijk dat de koers hier een bounce krijgt en richting de $8000 – $8500 gaat. Dit heeft een grote kans om een dead cat bounce te zijn. 

Op de korte termijn kan de koers potentieel naar $7800 door een symmetrische driehoek als het de $6000 weet te breken.

John van Meer – de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars, seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om succesvol te kunnen traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!