Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is bedoeld voor educatieve doeleinden.

Bitcoin prijs wekelijkse grafiek

De koers is al vijf weken flink aan het stijgen en is sinds het begin van het jaar al 47% gestegen. Elk opeenvolgende candlestick is ook een higher low. Hoewel de koers nog de potentie heeft door te stijgen zijn er een aantal indicatoren op de lagere timeframes die aangeven dat een correctie moet gebeuren.

Het mooie is dat we sinds de uitbraak van het neerwaartse kanaal het ook al opnieuw getest hebben. Een bearish scenario waarin we een nieuwe bodem gaan maken richting de $5500 lijkt daarmee niet meer te gaan gebeuren. Maar wat gaat de koers dan doen?

De koers is erg bullish en er is veel FOMO (fear of missing out) en daarmee kan het zomaar eens zijn dat de koers de 0.382 Fibonacci behoudt en niet onder de $8500 komt bij de correctie. Rond de $8500 zit ook een futures gap (figuur 2) en het was een maandelijkse resistance/support.

Daaronder zit er support van de 21 weekly EMA op 8350, 0.5 Fib op $8150 en $7850 van de 0.618 Fibonacci niveau. Alleen als we de $7800 verliezen zie ik een nieuwe lagere bodem vormen dan $6400. In dit filmpje geef ik een uitgebreide analyse waarom ik denk dat we de bodem hebben gezien.

Figuur 1: De koers is sinds 1 januari al met 47% gestegen.

CME futures gap

Er zijn nog een aantal future gaps die nog niet zijn gevuld (figuur 2). Dit zijn potentiële targets voor de correctie. De gaps zitten tussen $9104 – $9255, $8540 – $8582 en $7675 – $7725. Let ook op de 200DMA van de futures grafiek. Die zit rond de $8800 en lager dan de 200DMA van bijvoorbeeld Bitstamp, zoals te zien in figuur 3.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

In figuur 3 is te zien dat we eindelijk met een flinke candlestick weer boven de 200DMA zijn gekomen. Het is nu zaak dat we er boven blijven sluiten. Daarnaast is er ook een nieuw, klein opwaarts kanaal ontstaan.

We zijn sinds het begin van de week flink gestegen en het lijkt er op dat de koers nu tegen weerstand loopt van de groene weerstandsbalk. Dit is eerder sterke support en resistance geweest en lijkt dat nu weer te worden. Naast de groene weerstands balk is ook de RSI overbought en lijkt de koers aan een correctie toe. De targets daarvoor zijn $9180, 200DMA/$8800 en support bij $8500 en $8200. Deze hebben samenvloeiing met de eerder genoemde targets van de wekelijkse grafiek. De targets onder de $8800/200DMA kunnen bereikt worden door middel van een wick. Voor mij is het belangrijk dat de candlestick uiteindelijk boven de 200DMA sluit.

Er is wel ook een bull flag te zien op de dagelijkse grafiek die beter zichtbaar is op de 4uur grafiek hieronder. Die zou de koers nog potentieel richting de $9800 kunnen brengen.

Figuur 3: Als de groene balk inderdaad de resistance is die de koers tegenhoudt dan zijn er verschillende support punten te vinden.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 4 zien we zowel bullish als bearish signalen.

Bullish scenario

In het bullish scenario speelt de bull flag die nu aan het ontwikkelen is uit. Deze heeft een target van $9800.

De bulls behouden ook nog steeds de 12EMA en zolang ze dat doen hebben zij de controle en is de bull flag zeker mogelijk.

Bearish scenario

Er zijn verschillende indicatoren zoals een daily overbougth RSI en groene weerstands balk. Er is ook bearish divergence te zien (rode korte lijntjes op prijs candlesticks en RSI). Dit is een signaal dat de koersbeweging kracht verliest en naar beneden moet. Targets zijn zoals hierboven genoemd. Vaak zie je wel in tijden van FOMO dat technische analyse indicatoren “minder goed” werken. De bull flag van het bullish scenario is dan ook gewoon nog goed mogelijk.

Figuur 4: De 4 uurs grafiek laat zowel bullish als bearish signalen zien.

Conclusie

De koers ziet er zeer bullish uit. Zelfs als de koers corrigeert naar $8500 zie ik daarna bullish voortzetting richting $10.000.

Het kan zijn dat de bull flag de koers eerst richting de $9800 brengt voordat er een correctie plaatsvindt richting de support targets.

John van Meer – de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars, seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om succesvol te kunnen traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!