Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is bedoeld voor educatieve doeleinden.

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

De nieuwe maand is begonnen en dus dan kan er iets gezegd worden over de gesloten candlestick van vorige maand. Allereerst zien we in figuur 1 dat het nog maar zo’n 4.5 maand is voor de bitcoin halving die zal plaatsvinden op 14 mei 2020. 

De koers beweegt zich vooralsnog in een evenwicht patroon en een voorlopige bodem lijkt te zijn gemaakt op $6400. De candlestick van vorige maand is gesloten boven de 21EMA wat een belangrijke support is voor de koers. Daar ligt nu ook de golden pocket (0.618 – 0.65 Fibonacci niveau) wat als support lijkt te dienen. Als die supports worden verloren dan is de kans groot dat de koers richting de $5500/0.786 Fibonacci niveau voor een bearish scenario. Daaronder is er nog support te vinden op de 50MA wat rond de $5000 ligt.

In het bullish scenario worden de 21EMA en golden pocket support wel gehouden. Volgens het evenwicht patroon zou de koers dan een lower high moeten maken die gevormd zou kunnen worden rond de 0.382 Fibonacci niveau. Die ligt tegen de $10.000 aan.

 Figuur 1: De 21EMA en golden pocket zijn nu support. Daaronder zit pas op de 0.786 Fibonacci niveau support.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

De koers zit op de wekelijkse grafiek (figuur 2) nog steeds in het neerwaartse kanaal. Daarbinnen beweegt het al weken tussen $7800 resistance en $6400 support. Daarbij sluiten de candlesticks in of boven de golden pocket wat positief is voor een bullish scenario voor een ommekeer in trend, waarbij de trend dus weer omhoog zou moeten gaan.

Het double bottom patroon, wat een bullish patroon is, heeft nog niet het resultaat gegeven wat men wil zien. De koers is namelijk door de 50WMA afgewezen en plakt nu aan de 100WMA support. Als deze support wordt verloren dan verwacht ik dat de koers opnieuw de support niveaus richting de bodem moet testen op $6800 en $6400. Support daaronder zit op de 0.786 Fibonacci niveau/$5500.

Figuur 2: De koers zit in een downtrend kanaal en houdt na afwijzing van de 50WMA nog support van de 100WMA/golden pocket.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

De inverse head and shoulders patroon uit de vorige analyse heeft zich niet uitgespeeld. In figuur 3 is te zien dat de 50DMA en prijs gebied tussen de $7680 en $7400 flinke resistance zijn waar de koers voorlopig niet overheen lijkt te komen. De koers begon een uptrend op de dagelijkse grafiek toen er een mooie grote, groene candlestick werd gemaakt. Sindsdien is de uptrend verloren en beweegt de koers in een lichte downtrend naar beneden richting de rode down trendlijn welke de koers onder dwang heeft gehouden voor een groot deel van december.

Inmiddels is de koers sinds de grote, groene candlestick aan het corrigeren geweest en vindt voor een tweede keer support op de 0.5 Fibonacci niveau en de groene support box. Als deze breekt kijk ik naar support op 0.618 Fibonacci ($6913) en de $6800 wat een sterke support is.


Figuur 3: De koers is sinds 18 december aan het corrigeren en vindt voor de tweede keer support op de 0.5 Fibonacci niveau.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 4 is het duidelijk dat de bears de overhand hebben. De koers is door alle moving averages (12/26 EMA, 50/100/200MA) gezakt en die zit er boven als een flinke resistance. 

De koers heeft een bounce gemaakt van de 0.5 Fibonacci, maar met zoveel resistance erboven zie ik de downtrend niet veranderen en lijkt de koers nu al een lower high te maken te zien aan de wicks op de bovenkant van de laatste candlesticks. Targets zijn opnieuw de 0.5 Fibonacci ($7063) , 0.618 Fibonacci ($6913) en $6800 support.

Figuur 4: De bears hebben de overhand en houden de koers in een downtrend.

Conclusie

Op de hogere timeframes wordt er nog support gehouden op belangrijke supports waar vaak een ommekeer in de trend kan optreden.

Op de lagere timeframes (dagelijkse en 4uur) zit de koers in een downtrend waarbij targets $ $7063, $6913 en $6800 zijn.

John van Meer – de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars, seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!