Bitcoin stevent af op de op één na grootste maandelijkse procentuele daling ooit.

De cryptocurrency werd op maandagmiddag om 14:30 uur verhandeld voor een bedrag van ongeveer $37.000. Dit vertegenwoordigt een verlies van 37,5% voor de maand mei.

De daling overtreft hiermee de daling van 37% in november 2018 en zit slechts 2,5% onder de grootste daling ooit van bijna 10 jaar geleden toen het in september 2011 met 40% daalde in een dag.

Ook Ethereum (ETH) beleefde een mindere maand en ligt momenteel op koers om mei af te sluiten met een daling van zo’n 12% wat het eerste maandelijkse verlies betekent sinds september 2020.

De Bitcoin-markt beleefde een zwakke maand waarin de daling aanhield. De daling lijkt te zijn begonnen nadat Tesla aankondigde bitcoin niet langer als betaalmiddel te gebruiken, met als reden dat het energieverbruik te hoog zou zijn. Dit statement deed de hoop op een wijdverbreide acceptatie door het bedrijfsleven grotendeels verdwijnen waarna de daling is ingezet.

De marktstemming verslechterde vervolgens nadat China nieuwe beleidsmaatregelen aankondigde tegen de cryptocurrency van China en vanwege de bezorgdheid over een vroege afbouw van stimuleringsmaatregelen door de Amerikaanse Federal Reserve.

Bitcoin zakte hierbij van $58.000 naar bijna $30.000 in acht dagen tijd tot 19 mei. Volgens data van blockchain-analysebedrijf Glassnode werd de crash voortgestuwd door vele paniekverkopen van nieuwe investeerders. Hiermee worden de investeerders bedoeld die munten kochten tijdens de bull run in het eerste kwartaal van dit jaar. Ondertussen hebben de meeste investeerders in de dip bijgekocht als een teken van vertrouwen in de lange termijn vooruitzichten van de cryptocurrency.

Een aanhoudende accumulatie door grote institutionele investeerders zou nodig kunnen zijn om het langetermijn marktvertrouwen te herstellen.