Bitcoin en CO2 emissies, het is al enige tijd onderwerp van discussie. Uit onderzoek van de New York Digital Investment Group (NYDIG) zou blijken dat Bitcoin-mining over 9 jaar, in 2030, onder 0,5% van het wereldwijde totaal aan CO2 emissies zal blijven. NYDIG publiceerde deze maand een paper genaamd ‘Bitcoin Net Zero’ en ontdekte dat het energieverbruik en de CO2-uitstoot van Bitcoin de komende jaren niet omhoog zullen schieten, zelfs als de prijzen dat wel doen.
De paper werd geschreven door Castle Island Ventures-partner Nic Carter en NYDIG-oprichter Ross Stevens. In het paper bespreken ze hoe de koolstofemissie van het netwerk in de toekomst kan veranderen, afhankelijk van schommelingen in de prijs van Bitcoin, mining problemen en energieverbruik.
Uit de meest agressieve vooruitzichten van de studie bleek dat de uitstoot van Bitcoin nog steeds een kleine fractie van het wereldwijde totaal zou vertegenwoordigen, zelfs als de prijs van BTC tegen het jaar 2030 door het dak zou gaan, met de conclusie:
“Zelfs in ons meest agressieve, hoge prijs scenario, waarin de Bitcoin marktkapitalisatie tegen 2030 $10 biljoen bereikt, bedraagt de uitstoot slechts 0,9 procent van het wereldtotaal en de energie-uitgaven slechts 0,4 procent van het wereldwijde totaal.” Het rapport projecteert de toekomstige groei van Bitcoin-mining op basis van gegevens uit 2020.
Voor het jaar 2020 ontdekten de auteurs dat Bitcoin 62 terawattuur (TWh) elektriciteit verbruikte en 33 miljoen ton CO2-uitstoot produceerde, wat neerkomt op slechts 0,04% van het wereldwijde energieverbruik en 0,1% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Momenteel verbruikt BTC-mining 101 TWh per jaar, wat neerkomt op 0,45% van de wereldwijde elektriciteit. Volgens Cambridge University verbruikt het Bitcoin-netwerk meer energie dan het hele land van de Filippijnen. Dat klinkt wellicht wat heftig, maar dit is minder elektriciteit dan alle koelkasten in de VS samen, en slechts 4,6% van de totale energie die wordt gebruikt voor airconditioning in woningen wereldwijd.