De Bitcoin mining moeilijkheidsgraad heeft vandaag een nieuwe recordhoogte bereikt. De moeilijkheidsgraad verwijst naar de relatieve maatstaf van de hoeveelheid computerkracht die nodig is om bitcoin te minen. Deze waarde is flexibel en afhankelijk van de hoeveelheid stroom die op een bepaald moment door het netwerk wordt verbruikt, ook wel de hashrate genoemd. 

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin wordt elke 2.016 blokken aangepast, dat is gemiddeld elke 2 weken. Door deze moeilijkheidsgraad constant aan te passen worden nieuwe blokken met een stabiele snelheid gemined. De moeilijkheidsgraad heeft dus een directe invloed op de snelheid waarmee nieuwe bitcoin kan worden gewonnen.

Deze moeilijkheid wordt gemeten op een relatieve scoreschaal waarbij Bitcoin wordt gelanceerd met een moeilijkheidsgraad van “1”, wat tevens de laagste moeilijkheidsgraad is die het ooit is geweest. 

De recente stijging lijkt te zijn aangespoord door nieuw opgestarte ASIC’s mining rigs. Dit zou een voorbode kunnen zijn van nog grotere moeilijkheidsgraden in het komende jaar.

Lees meer: ​​hoe werkt Bitcoin mining?

Sinds de laatste aanpassing is de moeilijkheidsgraad van Bitcoin 23,1 biljoen. Volgens cijfers van blockchain.com is dit een stijging van ongeveer 6% ten opzichte van het laatste niveau van 21,8 biljoen, wat het de op een na grootste aanpassing van het jaar maakt.