Iedere week lichten we een coin uit die op ons platform wordt aangeboden. Deze week nemen we Monero onder de loep. 

Monero is een veilig, privé en niet-traceerbaar valutasysteem. Monero gebruikt een speciaal soort cryptografie om ervoor te zorgen dat alle transacties op het Monero netwerk niet-koppelbaar en niet-traceerbaar blijven.

In de huidige samenleving waarin alles steeds transparanter wordt is het te zien waarom een project als Monero een wenselijke oplossing biedt.

De oorsprong van Monero

De oorsprong van Monero ligt bij een andere munt, namelijk Bytecoin, welke in juli 2012 werd gelanceerd. Bytecoin was de eerste real-life implementatie van CryptoNote, het application layer protocol dat meerdere cryptocurrencies van hun brandstof voorziet en laat draaien. 

Bytecoin was op het eerste gezicht een veelbelovend project, echter werd er al snel opgemerkt dat er een aantal dingen niet helemaal klopte. Zo waren 80% van de munten al gepubliceerd. Dit zorgde uiteindelijk voor de beslissing om de bytecoin-blockchain te forken. Hieruit ontstond Bitmonero wat in 2014 de naam Monero kreeg. 


Monero wordt geleid door een groep van 7 ontwikkelaars, waarvan er 5 hebben gekozen in de anonimiteit te blijven terwijl er 2 ontwikkelaars op de voorgrond treden. Dit zijn: David Latapie en Riccardo Spagni, ook bekend als “Fluffypony”. Het project is open source en crowdfunded.

Wat maakt Monero anders dan andere munten?

Monero biedt volledige anonimiteit, de blockchain is niet openbaar inzichtelijk. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de volledige controle hebben over hun eigen transacties. Omdat de identiteit en het wallet adres privé is zal niemand kunnen zien waaraan het geld wordt uitgegeven. 

Is blockchain niet altijd prive?

Een veelgehoorde misvatting over blockchains is dat het volledige anonimiteit zou bieden, in het geval van Bitcoin bijvoorbeeld biedt het enige vorm van privacy omdat er niet direct een naam is gekoppeld aan een wallet adres. Echter zijn alle transacties die worden gedaan van of naar een bepaalde wallet voor iedereen openbaar inzichtelijk en door iedereen te bekijken. Monero biedt juist het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat geen enkele transactie zichtbaar is op de blockchain. Althans, als jij dat wilt. Je kunt zelf bepalen wie jouw transacties mag zien en wie er hiernaar mag kijken. 

100% decentraal

Monero is volledig decentraal, dit houdt in dat iedereen in het netwerk gelijk is en dat er geen macht uitgeoefend kan worden door één specifiek persoon of bedrijf. Bij Bitcoin kunnen de miners bijvoorbeeld macht uitoefenen omdat zij het netwerk in stand (moeten) houden. Dit wordt door sommigen gezien als een vorm van centralisatie. Bij Monero is het netwerk echter niet in handen van een paar sleutelspelers. Iedereen heeft evenveel rechten en de ontwikkelaars en het team erachter bezitten niet het grootste gedeelte van de munten in omloop.