Bitcoin is, sinds de lancering van de blockchain in 2009, behoorlijk volwassen geworden. De eerste en grootste cryptomunt wordt nog steeds door velen beschouwd als een geschikte digital store of value. Maximalisten blijven erbij: Bitcoin is de enige munt die we ooit nodig zullen hebben en alle andere crypto valuta zullen uiteindelijk nutteloos blijken te zijn. Maar de toepassingen waarvoor blockchains anno 2022 kunnen worden gebruikt, worden steeds uitgebreider. Daarvoor is de blockchain van Bitcoin minder geschikt en bestaan betere alternatieven, zeggen andersdenkenden. Wie heeft gelijk?  

Bitcoin maximalisten zijn van mening dat alternatieve blockchains en cryptomunten volslagen overbodig zijn. Het ontstaan van meme-coins en inhoudsloze pump-en-dump projecten waarin veel kapitaal verloren gaat, zet crypto bovendien in slecht daglicht, benadrukken zij. Bovendien geeft chaos op de markt scammers alle kansen om onwetende investeerders op te lichten.

De groep maxi’s ziet met lede ogen toe hoe de dominantie van Bitcoin afneemt. Kapitaal dat in eerdere jaren tussen Bitcoin en een klein aantal andere crypto stroomde, wordt nu verdeeld over meer dan tienduizend verschillende munten en tokens, waaronder stablecoins zoals USDC en Tether.Deze versplintering van de markt duidt op vernieuwing en ontwikkeling. De opkomst van Decentralised Finance en Metaverse heeft bijvoorbeeld veel ruimte gemaakt voor nieuwe toepassingen op de blockchain. Dat resulteerde in de schepping van duizenden projecten en het aanbieden van nieuwe crypto tokens waarmee deze projecten werden gefinancierd. 

Maar ook vloeide de laatste jaren veel kapitaal naar crypto projecten met minder inhoud, die vooral dienden voor speculatie. Veel onervaren investeerders maakten kennis met crypto via dit soort projecten, die uitsluitend vanwege hype in de belangstelling kwamen te staan. Vooral de initiatiefnemers en social media influencers vulden hun zakken, met de investeringen van investeerders die te laat inkochten. De meesten van deze coins zullen dat prijsniveau nooit meer halen en dat betekent dat deze investeerders hun geld kwijt zullen zijn, als ze niet al met verlies zijn uitgestapt. 

Overtuigingen van Bitcoin maxi’s

Deze manier van ‘money printing’ voor experimentele projecten en get-rich-quick ponzischema’s vinden maxi’s stuitend. Bovendien remt het de adoptie van crypto, want het is nog maar te bezien welk percentage van de mensen die op die manier verliezen hebben geleden, terug zal keren op de markt. Niet alleen Bitcoin maximalisten zijn deze mening toebedeeld overigens.

Bitcoin maxi’s zijn samengevat overtuigd dat:  

 • De wereld is gebaat bij één groot decentraal crypto netwerk waarop alle nodige functionaliteit kan worden gebouwd.
 • Alle andere blockchains overbodig zijn.
 • Alleen Bitcoin het huidige monetaire systeem zal veranderen.
 • Altcoins zonder uitzondering shitcoins zijn.
 • Bitcoin zou moeten worden verdeeld tussen zoveel mogelijk gebruikers voor een optimaal netwerkeffect en optimale decentralisatie.
 • Bitcoin doesn’t need you, you need Bitcoin.
 • Nieuwe functionaliteit nooit ten koste mag gaan van het netwerk (nooit ‘vervuiling’ toestaan van de code)
 • Uiteindelijk iedereen tot de conclusie komt dat Bitcoin the one and only is.

Tweets van bekende Bitcoin maxi’s: Max Keiser en Dennis Parker

Max Keiser
De overtuiging van Max Keiser is onovertroffen. De door Michael Saylor tot ‘Hogepriester van Bitcoin’ uitgeroepen oprichter van Bitcoin Capital, spreekt jaarlijks een groot publiek toe op de Bitcoin Conference.

Dennis Parker
Crypto-analist en sinds kort CEO van Satoshi Action, dat zich bezighoudt met de innovatie en bescherming van het Proof of Work consensus-mechanisme op de Bitcoin blockchain.

Bitcoin maximalisten wordt vaak verweten dat ze zich krampachtig vasthouden aan een bekrompen ideaal 

Aan de andere kant van het spectrum leeft de overtuiging dat Bitcoin wel degelijk de vonk is geweest die crypto leven gaf. Maar dat betekent niet dat Bitcoin eeuwig superieur zal zijn aan andere cryptomunten. ‘Bitcoin minimalisten’ beschouwen Bitcoin als een onmiskenbaar onderdeel van de crypto-industrie, maar bedelen deze geen overheersende rol toe. Zij zijn het met de maxi’s eens dat Bitcoin geschikt is als store of value, maar zien daarnaast geen toekomst in andere funcionaliteiten voor de Blockchain. Bitcoin minimalisten stellen onder andere dat:  

 • Semi-permissieloze blockchains efficiënter zijn voor micro-betalingsverkeer (goedkoper).
 • Het bitcoin netwerk (nog) niet schaalbaar genoeg is om te kunnen dienen als valuta voor alledaags betalingsverkeer.
 • Het Proof-of-Work consensus mechanisme teveel energie kost.
 • Op de blockchain geen smart contracts en decentrale apps (dApps) kunnen worden gebouwd.

Volgens Bitcoin maximalisten zijn dit zaken waaraan wordt gewerkt en die met verloop van tijd kunnen worden opgelost. 

Bitcoin Centrists

Bitcoiner en computerwetenschapper Muneeb Ali vindt de benaming ‘Bitcoin Centrist’ beter passen bij bitcoiners die liever niet worden geassocieerd met de ‘schreeuwerige maxi’s’. Volgens Muneeb is dat de stille meerderheid en vormen de maxi’s dus inmiddels een kleine minderheid. Muneeb Ali is oprichter van Stacks, dat een Bitcoin smart contract layer ontwikkelt en apps ontwikkelt voor de Bitcoin blockchain. In onderstaande Twitter thread geeft Ali de verschillen en overeenkomsten aan die volgens hem bestaan tussen maxi’s en centrists.

De toekomst is multi-chain

Mini, maxi, of centrist: het gezamenlijke doel van crypto blijft de ontwikkeling van een nieuwe decentrale digitale economie. Dat gaat niet alleen over geld. Het gaat ook om vrijheid, het nemen van eigen verantwoordelijkheid en transparantie. 
Ondanks de komst van vele andere blockchains wordt Bitcoin nog steeds gezien als een zeer geschikte digitale store of value. Dat lijken mini’s, maxi’s en centristen met elkaar eens te zijn. Verschillende groepen gebruikers hebben echter andere voorkeuren. De prioriteiten voor gamers liggen op ander vlak dan die van bijvoorbeeld databeheerders. De blockchain wordt uiteindelijk voor veel meer doeleinden gebruikt dan alleen geldverkeer. 
Daarnaast kijken grote financiële investeringsfondsen zeker niet uitsluitend naar Bitcoin voor hun crypto beleggingen. Jammer voor de maxi’s, maar het lijkt erop dat de toekomst er toch multi-chain uit zal komen te zien.