De afgelopen week heeft de markt zich niet van haar sterkste kant laten zien. Bitcoin daalde kort nadat het de $12.000,- had aangetikt flink en nam vrijwel alle altcoins met zich mee het rode dal in. Dit heeft als gevolg dat het marktsentiment volgens de Crypto Fear & Greed Index op ‘Fear’ staat.

Het gedrag van de cryptomarkt is sterk gebaseerd op emotie. Beleggers hebben over het algemeen de neiging om hebzuchtig te worden als de markt stijgt, wat resulteert in FOMO (Fear Of Missing Out). En andersom, als reactie op het zien van rode cijfers zijn er een hoop mensen die hun munten verkopen uit angst veel te verliezen. 

‘Extreme Fear’ kan een teken zijn dat beleggers zich te veel zorgen maken. Dat kan een koopmogelijkheid zijn. Wanneer investeerders te hebberig worden, en de index naar ‘Extreme Greed’ stijgt, betekent het dat de markt vroeg of laat toe is aan een correctie.

Volgens de laatste gegevens van de Crypto Fear & Greed Index is sentiment van beleggers 180 graden gedraaid ten opzichte van een week geleden. Het huidige marktsentiment staat volgens de index op ‘Fear’ met een score van 41 op het laagste punt in bijna twee maanden. 

De index baseert de score aan de hand van verschillende factoren om een goed beeld te krijgen van het marktsentiment. Hoe hoger de waarde van het activum, hoe groter de kans dat de markt toe is aan een correctie.

In augustus bevond de index zich voor een groot deel in de buurt van het hoogste punt ooit van 85 op een schaal van 100. Deze score werd aangeduid als ‘Extreme Greed’.

Afgelopen vrijdag, de tweede rode dag op rij, daalde de index abrupt van ‘Greed’ naar ‘Fear’.