Het Lightning Network (LN) heeft een update aangekondigd. Het gaat hier om versie 0.8.0-bèta waar de ontwikkelaars zich op betere beveiliging, betere routing en ondersteuning voor apps en wallets op smartphones hebben gericht.

Het Lightning Network

Het Lightning Network dient als een schaalbaarheidsoplossing voor het Bitcoin netwerk. Waar het oorspronkelijke Bitcoin netwerk slechts 10 transacties per seconde kan verwerken dient het Lightning Network om dit aantal te vergroten.
Waar er met verschillende hardforks al een grotere block grootte is aangenomen is het Lightning Network net wat anders.
Het Lightning Network dient als een extra laag boven op Bitcoin welke vrijwel onbeperkte hoeveelheden transacties mogelijk maakt. Daarnaast worden de transacties ook goedkoper en anoniem.
De transacties van het Lightning Network zijn als het ware verankerd in de Bitcoin-laag eronder.

Met de extra laag van het Lightning Network kunnen gebruikers met behulp van een (eigen) node bitcoins versturen zonder de oorspronkelijke basislaag direct te gebruiken.

Lightning Network is een zogenaamd open-source project. Dit betekent dat iedereen eraan mee zou kunnen bouwen.
Momenteel zit het project nog in de beta-fase. Oftewel, het werkt maar het is (nog) niet aan te raden om het netwerk op te gaan met grote bedragen.

De update

Het Lightning Network belooft hogere transactiesnelheden dan dat we gewend zijn van het Bitcoin netwerk.
Maar hoe werkt een transactie eigenlijk?

Om een transactie te verwerken moet jouw bitcoin van A naar B worden gestuurd. Dit noemen we routing. Hoe beter de route, hoe sneller de transactie is voltooid.
In versie 0.8.0 wordt er een verbeterde ‘Mission Control’ geïntroduceerd waarmee de transacties efficiënter verwerkt moeten worden.

Om dit voor elkaar te krijgen brengt het netwerk de laatste duizend betalingsprocessen in kaart en maakt het hieruit een keuze welke kanalen er wel goed gaan en bij welke kanalen transacties vastlopen. Op deze manier weet het netwerk de snelste kanalen te ontdekken wat ervoor zorgt dat het snel blijft.

Daarnaast zal de update ook een API met zich meebrengen waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen en op het netwerk kunnen bouwen. Lightning Labs hoop hiermee een stimulans te geven aan de ontwikkelaars en te motiveren om mee te bouwen aan het netwerk.

Interesse in v0.8.0-beta? Bekijk hier de Github pagina!