Bijna drie jaar nadat bitcoin een gigantische stijging doorging en een piek van $19.783 bereikte, steeg de prijs van een enkele Bitcoin (BTC) vandaag, maandag 30 november 2020 voor het eerst weer boven het hoogste punt, ook wel de All Time High genoemd. De cryptocurrency is sinds maart enorm gestegen, nadat BTC aan het begin van de coronavirus-pandemie nog kort onder de $4.000 was gezakt.

De huidige klim van Bitcoin is anders dan de piek in 2017, die grotendeels werd aangedreven door investeerders die net iets over cryptocurrencies hadden gehoord. Destijds verloor de digitale activa hierdoor al snel momentum. Mensen begonnen zich af te vragen wat het anders kon doen dan online speculeren. Een hoop investeerders wilden destijds een graantje meepikken en hoopte snel wat winst te kunnen pakken.

Bitcoin wordt nu gevoed door minder speculatie. Onder de kopers en investeerders scharen zich nu bedrijven en andere traditionele investeerders. In plaats van een middel om ‘snel rijk’ mee te worden beschouwen investeerders Bitcoin tegenwoordig als een alternatief activum, zoals goud. In plaats van er snel in en uit te handelen gebruiken meer investeerders Bitcoin als een plek om een ​​deel van hun investeringsportefeuilles te parkeren buiten de invloed van overheden en het traditionele financiële systeem.

Ondanks dat voor het grote publiek bitcoin alweer een paar jaar is weggestopt als die ene korte hype hebben zich wereldwijd tienduizenden mensen gebouwd aan het ecosysteem. Programmeurs, ontwerpers, ondernemers, economen en politici hebben zich gestort op het bouwen en reguleren van het ecosysteem. Dit is duidelijk terug te zien aan het grote aantal bedrijven dat heeft geïnvesteerd in de digitale activa. 

Ook is er in de afgelopen jaren, mede door de hype, meer duidelijkheid ontstaan over de wettelijke status van bitcoin en andere cryptocurrencies. Regels en toezicht zijn nu veel meer aanwezig dan voorheen. Zo hebben we in Nederland de DNB die optreedt als toezichthouder op de crypto-branche en heeft ook de Amerikaanse FED de eerste plannen aangekondigd om toezicht te houden op de cryptomarkt. 

Niet overal hetzelfde

Een belangrijk detail is dat bitcoins prijs record verschilt per beurs, zoals te zien in de onderstaande grafiek. Zodra de prijs boven de 20.000 dollar is geweest, is de ATH op alle platforms verbroken.