Gister was weer zo’n dag. De waarde van bitcoin nam weer een kleine duik naar beneden en nam daarin ongeveer alle altcoins met zich mee.

Waar de waarde van 1 hele bitcoin gisterochtend nog op $8021,- stond was dit vanochtend nog slechts $7447,- een daling van bijna $600,- wat percentueel gezien bijna 7% daling is in de afgelopen 24 uur.

Het handelen of investeren in cryptocurrency is mede hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Je voert als het ware een psychologische oorlog met jezelf op dit soort momenten.
Veel handelaren zullen het ermee eens zijn dat het een enorme discipline vergt om te kunnen handelen.
Deze discipline zit hem vooral in hoe iemand zichzelf in de hand heeft als de markt wat begint te schommelen. Is iemand in staat zichzelf onder controle te houden en geen foute beslissingen te maken?

Mentale discipline

Sinds ik ben begonnen met handelen een aantal jaren geleden heb ik geleerd hoeveel geduld je moet hebben, op de harde manier.

Maar een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat de markt compleet door sentiment wordt gedreven. Dat betekent dat het niet altijd even logisch is wat er gebeurt op de markt, probeer dan ook vooral niet overal een verklaring voor te vinden, die is er namelijk niet altijd.

Prijs gedreven door emotie?

Als we kijken naar het wereldwijde zoekvolume van het woord ‘bitcoin’ in het afgelopen jaar krijgen we van Google een grafiek te zien.
Als we de grafiek met het zoekvolume op het woord ‘bitcoin’ vervolgens naast de grafiek van de prijs van bitcoin leggen zien we een behoorlijke overeenkomst.

Grafiek met internationaal zoekvolume ‘bitcoin’ (bron: Google trends)
bitcoin chart
Prijs van Bitcoin in het afgelopen jaar (bron: coinmarketcap)

Is het een exacte kopie? Nee, zo zullen we het niet noemen. Echter is het wel opvallend dat de ‘spikes’ en dalingen in de grafiek ongeveer hetzelfde moment plaatsvinden.

Het zoekvolume stijgt vlak voordat de prijs een stijging laat zien.
Wat we hiermee vooral duidelijk proberen te maken is dat de markt wordt gedreven door sentiment.

Wanneer een markt is gedreven door sentiment betekent het dat emotie een grote rol speelt. Om hierin succesvol te zijn moet je een stukje emotie weglaten bij het handelen.

Het handelen is dus niet altijd over wat je wel doet, maar vooral om wat je niet doet. Zodra de prijs van bitcoin daalt – en dus waarschijnlijk ook de waarde van je portfolio – is het lastig om de kalmte te bewaren. Wanneer alles in het rood staat zal je jezelf ongetwijfeld afvragen of de waarde ooit weer terug stijgt. Ondanks dat ik geen voorspellingen kan doen durf ik met redelijk wat zekerheid te zeggen dat we de markt weer terug zullen zien in zijn voormalige glorie. Zo komt er onder andere een block halving aan voor het Bitcoin netwerk wat in het verleden heeft gezorgd voor flinke stijgingen.

Wat moet je vooral niet doen?

Probeer niet de bodem te raken!

Zodra de koers daalt en rode cijfers laat zien biedt het voor veel mensen een mogelijkheid om in te stappen of hun crypto om te wisselen naar een andere munt. Het gevaar zit echter in het feit dat veel mensen proberen de exacte bodem te halen. Want wat nou als de prijs nog 3% verder daalt en je daardoor meer betaalt?

Het is extreem lastig, al dan niet onmogelijk, om de exacte bodem te halen. Een veelgemaakte vergelijking is het vangen van een vallend mes. Vrij lastig dus (tenzij je een acrobaat bent).

Als je probeert de exacte bodem te raken is er een grote kans dat je een aantal grote trades mist. Ik spreek uit ervaring dat de kans om een trade te missen groter is dan een trade te halen op de exacte bodem. Het is over het algemeen makkelijker om in te stappen zodra de prijs voor jouw gevoel bijna de bodem heeft geraakt.

Verkoop je munten niet voor andere munten die wel omhoog gaan

In mijn eerste maanden van het handelen in crypto heb ik deze fout meerdere keren gemaakt, en met mij waarschijnlijk nog talloze anderen.
Je ziet die ene munt uit je portfolio hard dalen, daarentegen zie je een andere munt wel een groene lijn doorzetten. Uit FOMO besluit je om de ene munt snel te verkopen en toch maar in de munt te stappen die aan het stijgen is. Een paar uur later kijk je nogmaals en is het effect omgedraaid.
De munt die je zojuist hebt verkocht heeft nu de groene lijn te pakken, de munt waarvoor je hem net hebt omgeruild? Die daalt nu langzaam omdat die zijn hoogtepunt van de dag weer heeft gehad.

Laat ik het voor de duidelijkheid even uitschrijven met een fictieve munt.

Je koopt munt $ABC voor $0,10 cent, je hebt deze munt gekocht en een beetje een idee wat het voor munt is. Dat komt wel goed op de lange termijn.

Twee weken later is $ABC nog steeds $0,10 cent waard. Je begint te twijfelen aan jezelf en aan de munt.
Vervolgens komt er een vriend langs die het heeft over munt $DEF, dat is helemaal niks denk jij bij jezelf, want jij bent overtuigd over $ABC. Maar die vriend heeft toch besloten $DEF te kopen. En deze stijgt met 40% in een dag.

Nu begin je toch te twijfelen en besluit je de munt om te wisselen, je wilt ten slotte niet achter blijven op je vriend.

2 dagen later heb je 10% winst, maar kijkt toch maar even naar $ABC. Zal je altijd zien, die is net met 50% gestegen!

Handel voor jezelf, niet uit FOMO of voor anderen. Ik spreek uit ervaring!

Conclusie

Weet wat je koopt, waarom je het koopt, en gebruik alleen het geld dat je NIET morgen nodig hebt! (misschien wel de belangrijkste tip)

Zie crypto als een marathon, geen sprint. Als er een plotselinge daling plaatsvindt maak je dan vooral niet druk. Grote kans dat de markt volgende week alweer is hersteld.