De eerste bitcoin (futures) ETF in de VS begon dinsdagochtend met handelen en is het resultaat van een achtjarige inspanning om een ​​breed toegankelijk, gereguleerd bitcoin-beleggingsproduct te lanceren.

Dinsdagochtend werd de eerste Bitcoin futures exchange-traded fund (ETF) gelanceerd.  Bitcoin ETF’s zijn op de beurs verhandelde fondsen die de waarde van Bitcoin volgen en handelen op traditionele markt beurzen in plaats van op cryptocurrency-exchanges. Dit stelt beleggers in staat om te investeren in Bitcoin zonder hierbij gebruik te maken van een cryptocurrency-exchange.

Dit is goed nieuws voor de beleggers die gebruik willen maken van een ETF, maar het zegt vooral iets over marktrijpheid en de acceptatie van regelgevers bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Het lanceren van een Bitcoin ETF heeft jaren inspanning gekost van een groep voorstanders. Hun wens is nu dus eindelijk in vervulling gegaan, maar toch niet helemaal. Hoe zit dat? De voorstanders van een Bitcoin ETF zouden het liefst zien dat er een fysiek Bitcoin ETF wordt gelanceerd In plaats daarvan moeten ze voor nu genoegen nemen met een futures-ETF. Het is dus een stap in de goede richting, maar trekt waarschijnlijk lang niet dezelfde aandacht als een fysieke Bitcoin ETF zou doen.

Een bitcoin futures-ETF begon dus op dinsdagmorgen te handelen, een primeur voor dit type product in de VS. De race om een fysieke Bitcoin-ETF is nu dus gestart, en Grayscale lijkt daarin de voorsprong te nemen nadat zij op dinsdag alles hebben ingediend om het Grayscale Bitcoin Trust om te zetten in een spot bitcoin ETF.