Bitcoin daalde maandag scherp nadat het in het weekend bleef steken op een koers van rond de $40.000. In de daling nam Bitcoin vrijwel iedere altcoin mee. Zo staat Ethereum op het moment van schrijven op een verlies van meer dan 20% in de afgelopen 24 uur.

De crash van de cryptomarkt valt samen met een bounce van de Dollar Index (DXY), die de waarde van de dollar ten opzichte van de belangrijkste valuta’s volgt. De DXY is gestegen naar het hoogste punt in twee weken in de buurt van 90.50, wat een tweedaagse winning streak verlengt. De index bereikte volgens TradingView op 6 januari een dieptepunt in 33 maanden van 89,21.

In de afgelopen 24 uur daalde de grootste cryptocurrency met meer dan $8.000 naar $31.900, een daling van meer dan 15% ten opzichte van 24 uur eerder. 

De koers van bitcoin bereikte een recordhoogte van $41.962 op 8 januari en eindigde de afgelopen week met 15% winst. De vierde opeenvolgende dubbelcijferige wekelijkse winst.

Gegevens van het in Zuid-Korea gevestigde analysebedrijf CryptoQuant suggereren dat de verkoop van miners zou hebben bijgedragen aan de prijsdaling.

Het 30-dagen gemiddelde van Miner’s Position Index (MPI) – de verhouding van de totale uitstroom van miners in Amerikaanse dollars gedeeld door het 365-dagen voortschrijdend gemiddelde van de uitstromen in dollars – steeg zondag tot 2,20, het hoogste niveau sinds juli 2019. Een score van boven 2,00 geeft aan dat miners verkopen.

De daling komt na een gigantische stijging in een relatief korte tijd. Iets meer dan een maand geleden werd de all-time-high uit 2017 doorbroken. Sindsdien is de bitcoin bijna in een rechte lijn naar de $40.000 gestegen. Een correctie was dan ook niet onwaarschijnlijk, en volgens sommige analisten zelfs gezond.  

De daling zorgt op veel plekken voor panic-selling. Zo schoot er op Coinbase een verkooporder voor 180 bitcoins uit, resulterend in een scherpe prijsdaling van $1.200.

Deze daling lijkt misschien groot, maar zoals in de tweet hierboven beschreven moeten we niet vergeten waar de koers nu staat ten opzichte van een aantal maanden geleden.