Bitcoin is al sinds de lancering in 2009 ‘s werelds grootste cryptovaluta qua marktkapitalisatie. Op het moment van schrijven is Bitcoin (19-10-2022) eigenhandig verantwoordelijk voor zo’n 42% van de totale waarde van de cryptomarkt. Bitcoin is dominant ten opzichte van andere cryptovaluta. Er is geen enkele andere munt met een groter marktkapitaal dan Bitcoin. De term ‘Bitcoin dominance’ oftewel Bitcoin dominantie wordt vaak gebruikt om de status van de crypto markt aan te duiden. 

Bitcoin is nog altijd verreweg de grootste cryptocurrency op de markt, maar de dominantie is in de loop der tijd afgenomen. Sinds er veel nieuwe cryptocurrencies zijn gecreëerd is de dominantie aanzienlijk gedaald.  

Waarom is de Bitcoin dominantie relevant?

De Bitcoin dominantie index wordt vaak beïnvloed door een ‘alt-seizoen‘, een periode waarin altcoins een flink stuk marktaandeel winnen ten opzichte van Bitcoin. De dominantie van Bitcoin kan dan flink omlaag zakken. Daalt de Bitcoin dominantie? Dan presteren de altcoins beter op dat moment.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de Bitcoin dominantie niet altijd direct wordt beïnvloed door een bull- of bearmarkt. Als Bitcoin in prijs daalt, maar de rest van de markt ook, blijft de Bitcoin dominantie in principe gelijk. De Bitcoin dominantie is dus een interessante statistiek is om naar te kijken, maar om er conclusies uit te kunnen trekken is het nodig om ook naar andere factoren te kijken.

Tegenwoordig zijn er duizenden cryptovaluta verkrijgbaar op allerlei verschillende beurzen. In het begin zag het crypto-landschap er nog heel anders uit en was Bitcoin vrijwel de enige cryptocurrency die op beurzen verhandelbaar was. In die tijd was de bitcoin dominantie ongeveer 100%. 

Bitcoin dominatie 2014 t/m 2016

‘The flippening’

Een veelgehoorde term die te maken heeft met de bitcoin dominantie is ‘the flippening’ – The flippening is een term die wordt gebruikt om een ‘flip’ van de grootste cryptocurrency te beschrijven. Als de totale marktwaarde van Ethereum groter wordt dan de marktwaarde van Bitcoin, is er sprake van een ‘flippening’. De Bitcoin dominantie zou dan lager worden dan de Ethereum-dominantie. In het verleden zijn er meerdere momenten geweest dat de dominatie van Ethereum in de buurt kwam van Bitcoin, maar tot op heden is er nog geen sprake van een daadwerkelijke flippening. Dit zou kunnen gebeuren als de koers van Ethereum harder stijgt dan van de koers van Bitcoin en de totale marktkapitalisatie van Ethereum groter wordt dan die van Bitcoin.