Disclaimer: Dit artikel is educatief van aard en is geen financieel advies. Investeren is niet zonder risico.

Bitcoin-crashes zijn onvermijdelijk en zullen zo nu en dan (lees regelmatig) voor komen. Hoewel het vervelend is dat je jouw portfolio op één dag met misschien wel meer dan 10% ziet dalen, hoeven dergelijke crashes geen bron van constante bezorgdheid te zijn.

Volatiliteit is een noodzakelijk kwaad

In de geschiedenis van Bitcoin is een grote crash regelmatig voorgekomen, niet 1 keer, niet 2 keer, niet 8 keer. Nee, maar liefst 13 grote crashes hebben we tot nu toe meegemaakt.

Sommigen van deze crashes waren behoorlijk pijnlijk. Zo verloor Bitcoin in 2013 bijvoorbeeld 87 procent van zijn waarde in drie dagen.

De vluchtigheid is voor velen beangstigend, en het schrikt een hoop mensen af die hierdoor niet in bitcoin zullen investeren. Maar het slimme geld wordt er niet door beïnvloed.

Waarom?

Slim geld weet namelijk dat volatiliteit een noodzakelijk kwaad is om prijsstijgingen te krijgen op de lange termijn. En slim geld weet ook dat innovatie bijna altijd tot volatiliteit leidt. En Bitcoin, als een van de beste fintech-innovaties van de eeuw, gedijt erop.

Na regen komt zonneschijn

In de 12-jarige geschiedenis van Bitcoin komt er een duidelijk punt naar voren: Crashes duren nooit oneindig. Soms herstelt de markt zich razendsnel en is de koers binnen enkele dagen alweer boven het niveau van voor de crash. Andere keren duurt het jaren, maar uiteindelijk zijn we tot nu toe van iedere crash hersteld. 

Neem bijvoorbeeld de crash van 2017, waarbij bitcoin een koers van +- 20.000 dollar bereikte en vervolgens in elkaar stortte. Het duurde hierna meer dan drie jaar voordat Bitcoin terugkeerde naar zijn oude topniveau. Maar het keerde terug...

Als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd is het dat bitcoin altijd herstelt.

Crashes maken deel uit van het spel en zijn onvoorspelbaar. De enige waterdichte manier om te voorkomen dat je door een crash wordt beïnvloed, is door helemaal buiten de Bitcoin te blijven en niet te investeren.

Betekent dit dat u gewoon maar helemaal niet moet investeren?! Nee, zeker niet. Er is namelijk een betere manier om met crashes om te gaan, zodat u zonder angst kunt investeren.

Investeer op lange termijn en negeer de prijsbewegingen op korte termijn.

Zoals de legendarische investeerder Warren Buffett zei: “Als je er niet aan denkt om een ​​investering voor 10 jaar te bezitten, denk er dan niet eens aan om deze 10 minuten te bezitten.” Wanneer er een slechte dag is en Bitcoin bijvoorbeeld 10% daalt, zoom dan eens uit en kijk naar het totaalplaatje. Dan zul je zien dat de ‘crash’ eigenlijk niet zoveel voorstelt. 

Wanneer je constant in- en uitstapt met je investering is er een grotere kans dat je verlies pakt dan wanneer je gewoon blijft zitten.

Crashes creëren kansen

Crashes in de Bitcoin-prijs zijn niets uitzonderlijks. Maar in plaats van steeds uit te stappen op de bodem van de crash en vervolgens weer in te stappen wanneer de koers weer is gestegen is het juist belangrijk om je handen stabiel te houden. In plaats van uitstappen juist extra bitcoin bijkopen in de crash. 

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat kopen tijdens dips een gemakkelijke manier is om winsten te verhogen.

Grote dips leiden tot een hoger rendement en vice versa.

Crashes zijn als golven

Crashes zijn voor de markten wat de golven zijn voor de oceaan. En net als de oceaan is de markt een gevaarlijke en zelfs dodelijke plek voor degenen die niet zijn voorbereid op wat komen gaat en worden verrast. Maar voor iemand die weet hoe hij de golven in zijn of haar voordeel kan gebruiken is het hoe groter de golf, hoe beter. Bitcoin-crashes zijn natuurlijke verschijnselen. Je moet erop voorbereid zijn om erop mee te liften. Je hebt er meer aan als je een bedrag aan de kant houdt om in te stappen tijdens de dip van de koers, dan wanneer je constant in en uit moet stappen vanwege de angsten om iets te verliezen.