Bitcoin wordt nog altijd gezien als de grote baas onder alle cryptocurrencies. Maar Bitcoin heeft ook een aantal afsplitsingen gehad in het verleden. Bitcoin Cash is daar een voorbeeld van. In de basis werkt Bitcoin Cash hetzelfde als andere coins. Je ontvangt en verzend waarde en dit wordt vastgelegd in het openbare grootboek wat de blockchain wordt genoemd. Elke transactie die ooit is uitgevoerd kan je hierin terugvinden.

Wat is Bitcoin Cash? (BCH)

Bitcoin (BTC) is ontstaan in 2008 en wordt door velen gezien als de eerste echte cryptocurrency. Bitcoin Cash bestaat pas sinds 2017. Ondanks de wildgroei aan altcoins en allerlei kopieën is Bitcoin Cash (BCH) wel voortgekomen uit de originele Bitcoin (BTC).

Hoe is Bitcoin Cash ontstaan?

In augustus van 2017 heeft er een zogeheten ‘hardfork‘ plaatsgevonden. Met een hardfork wordt de blockchain opgesplitst en ontstaat er een nieuwe coin, het is dus als het ware een afsplitsing van de originele Bitcoin.

De hardfork

Binnen het kamp van de originele Bitcoin begon er wat wrijving te ontstaan vanwege de transactiegrootte en snelheid van de blockchain. De originele Bitcoin blockchain staat bekend als traag en beperkt, dit is overigens niet zomaar aan te passen. Tijdens deze wrijving is er een kamp ontstaan dat als eis had dat de blokcapaciteit zou worden vergroot. Een transactie ‘normaal’ versturen kan bij de klassieke bitcoin tot enkele dagen duren, wanneer je dit proces zou willen versnellen zou het je omgerekend $30,- aan fees kosten. Dit maakt Bitcoin zeer onpraktisch voor kleinere transacties.

Hieruit werd het idee voor Bitcoin Cash geboren. Om een antwoord op deze problemen te realiseren kwamen de ontwikkelaars van Bitcoin met een aantal ideeën en ontwerpen. Echter konden deze twee kampen het niet eens worden wat leidde tot de afsplitsing en dus de hardfork.

Bitcoin Cash ABC vs. Bitcoin Cash SV

In november 2018 is er weer een splitsing geweest. Bitcoin cash is toen opgesplitst in twee varianten. SV en ABC.
Binnen de organisatie verschilden de meningen over de blokgrootte wat ertoe heeft geleid dat er weer een hardfork heeft plaatsgevonden. Op dit moment heeft Bitcoin Cash ABC weer de naam Bitcoin Cash gekregen. Bitcoin Cash SV staat bekend als Bitcoin SV, wat staat voor Bitcoin Satoshi Vision.

ABC

  • ABC draait op een gelijknamige software welke beheerd wordt door Bitmain. ABC wide de blokgrootte van 32MB behouden.
  • Op de beurzen wordt deze munt tegenwoordig gewoon aangeduid als ‘Bitcoin Cash’.

SV

  • De man achter het project, Craig Wright, heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in de plannen van Bitcoin Cash.
    Kamp SV wilt de blokgrootte verhogen naar 128MB per blok, dit zou zorgen voor een schaalbaar systeem wat meer transacties aankan.
  • Bitcoin Satoshi Vision(BSV) Werd aangekondigd op 16 augustus 2018 met als doel het originele Bitcoin protocol te herstellen.
    Vandaar de naam Satoshi Vision.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash?

Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de blokgrootte van de blockchains. Waar deze bij de ‘gewone’ Bitcoin slechts 1MB telt is dit bij Bitcoin Cash 32MB.

Wat kan je met Bitcoin Cash?

Nu u weet hoe deze munt is ontstaan en wat de verschillen zijn met de klassieke bitcoin bent u vast benieuwd naar wat u ermee kunt doen.

Betaalmiddel
In veel opzichten werkt het hetzelfde als de normale bitcoin, u kunt dit gewoon gebruiken als betaalmiddel. Echter wordt dit op een beperkt aantal plaatsen geaccepteerd.

HODL’en
Ongetwijfeld heeft u de verhalen gehoord van de pizza’s die ooit gekocht zijn in ruil voor 100 bitcoins.
Op dat moment stond de koers vrij laag, waar deze ondertussen de $20.000,- usd heeft aangetikt. Het zal je maar gebeuren…
Nu is er altijd de kans dat wanneer u munten bezit dat deze stijgen.
Waar u nu voor €500,- aan waarde bezit kan dit over 5 jaar €5000,- zijn. Wanneer u het geld voorlopig niet nodig denkt te hebben kunt u het vasthouden en op een ander moment besluiten het te verkopen, wellicht tegen winst.