Gisteren heeft Bitcoin Cash de blockreward halving doorstaan. Sinds de halving heeft de hash-snelheid een enorme klap gehad en is de blokgeneratie aanzienlijk vertraagd.

Velen verwachtten als dat een groot aantal Bitcoin Cash minder het netwerk zouden verlaten voor de klassieke Bitcoin nadat de blockreward zou worden gehalveerd van 12,5 BCH naar 6,25 BCH.

Fork.lol toont een gigantische daling van maar liefst 60% in de BCH-hash-snelheid. Deze is van 4,36 EH / s (exahashes per second) gisteren gedaald tot 1,67 EH / s vandaag, genomen over het gemiddelde van 24 uur.
In de afgelopen 3 uur staat deze zelfs nog vele malen lager en komt het op een 0,61 EH / s.

Via Fork.lol

Arcane Research, een partij die onderzoek doet naar de ontwikkelingen rondom cryptocurrency, publiceerde op 1 april een rapport over de Bitcoin Cash halving. In het rapport staat dat er een reëel risico bestaat de hash-snelheid halveert als reactie op de halving.

Een opvallende ontwikkeling was de vertraging tussen de blokken op het Bitcoin Cash netwerk. Waar het normaal gesproken ongeveer 10 minuten duurt om een nieuw BCH-blok te genereren duurde het tussen blok 630.000 en 630.001, het eerste blok na de halving, ruim twee uur.

Inmiddels lijkt het netwerk langzaam weer op gang te komen en duurt het gemiddeld 20 minuten om een nieuw blok te genereren.

Hoe zit het met de koers?

In de afgelopen week is Bitcoin cash 21% gestegen, in de afgelopen 24 uur lijkt de prijs echter te dalen. Deze staat op dit moment dan ook met 0,7% in de min. Aan het begin van de dag stond deze 2,5% in de min. Het lijkt dus langzaam te stabiliseren.

Waar de meeste mensen zich op de prijs focussen zijn er ook een aantal mensen die zich zorgen maken over de hash-snelheid van het netwerk. In het verleden, zoals tijdens de ‘hashwar’ in 2018, heeft BCH zich als een sterk netwerk getoond waarbij miners loyaal bleven aan het netwerk. Zelfs als het in een negatieve beloning resulteerde waarbij de beloning minder waarde had dan de kosten die het met zich meebracht.

Halvering van BTC gepland voor 14 mei

In iets meer dan een maand tijd zal Bitcoin (BTC) haar eigen halving ondergaan. Naar verwachting zal het netwerk geen last hebben van vertrekkende miners die op zoek gaan naar een alternatief vanwege de grootte van het netwerk.