Uit een recente enquête van onderzoeksbureau Visual Objects blijkt dat bitcoin (BTC) en altcoins vooral gebruikt worden om eten en kleding te kopen. Cryptocurrencies worden dus niet voornamelijk gebruikt voor illegale doeleinden, zoals vaak gedacht wordt.
In het onderzoek zijn gegevens van 983 respondenten uit de VS vastgelegd alsmede hun uitgavenpatroon. Uit het onderzoek blijkt dat er een enorm verschil is tussen perceptie van cryptocurrencies en de realiteit. Met andere woorden, er is een groot verschil in hoe mensen het gebruik van cryptocurrencies zien en hoe deze ook daadwerkelijk worden gebruikt.
Zelfs onder de respondenten gaven veel ondervraagden aan dat zij denken dat crypto voornamelijk gebruikt wordt voor het aanschaffen van illegale goederen, zo’n 30%. De meeste ondervraagden zijn in de veronderstelling dat crypto gebruikt wordt om in aandelen te investeren (40%), gevolgd door elektronica met 23%, goud met 21% en uiteindelijk kleding en eten met 15 en 14%.
Echter, onder de respondenten die daadwerkelijk cryptocurrency gebruiken blijkt dat 72% de crypto alleen gebruikt voor dagelijkse boodschappen. Eten staat bovenaan met 38%, gevolgd door kleding met 34%. 29% koopt met cryptocurrency aandelen en 21% blijkt goud aan te schaffen. 15% van de respondenten geeft aan wapens te kopen en drugs staat onderaan met 11%.
Alhoewel alleen respondenten zijn ondervraagd die “bekend zijn met digitale valuta,” gaf maar 16% aan ook daadwerkelijk ooit cryptocurrency gekocht te hebben. Dat verklaart wellicht ook de discrepantie tussen de perceptie van crypto en het daadwerkelijke gebruik: het overgrote deel van de ondervraagden heeft zich nooit gewaagd aan bitcoin.
De enquête onderzocht ook een tweede mythe in de wereld van crypto. Er bestaan veel verschillende cryptocurrencies op de markt om uit te kiezen, maar de realiteit is dat de meeste mensen alleen bitcoin gebruiken. Dat was echter al bekend aangezien bitcoin meer dan 60% van de totale marktkapitalisatie in handen heeft.
Onder de respondenten die crypto in bezit hebben heeft ongeveer 70% bitcoin in bezit, Ethereum (ETH) volgt met 27%, litecoin (LTC) met 20%, dogecoin (DOGE) met 15% en dash (DASH) met 14%.
Het onderzoek noemt de volgende redenen op waarom cryptocurrency meer dan eens met illegale activiteiten wordt geassocieerd. Ten eerste is het gebruik van bitcoin veelal op zwarte markt websites begonnen. Ten tweede zijn veel mensen in de veronderstelling dat transacties met bitcoin volledig anoniem zijn, al is dat niet het geval; transacties staan namelijk in een openbaar grootboek op de blockchain. Als laatste reden wordt genoemd dat Bitcoin decentraal is en daarmee minder overheidsbemoeienis kent, wat mensen het idee geeft dat men buiten de wet handelt. Ook dat is niet waar, want veel landen heffen inmiddels zelfs belasting op cryptocurrencies.