De cryptocurrency-markt heeft de afgelopen dagen enkele behoorlijke klappen te verduren gehad. Er lijken hier voornamelijk twee oorzaken te zijn: de uitbraak van het coronavirus die alle traditionele markten rood doet kleuren en de verkoop van een gigantische hoeveelheid bitcoins (BTC) afkomstig van de PlusToken scam.
Willy Woo, een populaire blockchain-analist, zegt dat de bitcoin-koers op de lange termijn er nog goed uitziet, maar op de korte termijn heeft de koers duidelijk een klap ontvangen. Hij noemt het een zogenaamde zwarte zwaan, een term die op de beurs wordt gebruikt voor een extreem onverwachts evenement.
John Bollinger meldt dat hij verrast is door de paniek die het coronavirus heeft veroorzaakt op de bitcoin-markt:
Ook Brian Armstrong, CEO van Coinbase, meldt dat hij het tegengestelde had verwacht:
Toch zijn nog genoeg analisten nog bullish over de markt. Traditionele markten als aandelen, olie en obligaties tonen namelijk nog veel sterkere dalingen deze week dan bitcoin doet. Analist Carl Eric Martin, bekend als The Moon op Twitter, zegt dat bitcoin nog boven zijn lange termijn supportniveau zit:
Hij voegt daaraan toe dat bitcoin de “CME gap” heeft gevuld. De CME gap refereert aan bitcoin-contracten op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en het feit dat dergelijke traditionele beurzen gesloten zijn in het weekend in tegenstelling tot cryptocurrency exchanges. Het feit dat de bitcoin-koers dit gat al heeft gevuld ondanks de crash dit weekend is volgens deze analist een bullish signaal.
De Nederlandse fulltime trader Crypto Michaël meldt dat hij gelooft dat de uitbraak van het coronavirus wordt gebruikt als zondebok. Een economische recessie zat er volgens hem al aan te komen:
Tevens meldt hij dat hij een kleine bounce richting $8.200 of zelfs $8.500 verwacht. Eerst moet de koers echter het supportniveau rond $7.300-$7.600 weten vast te houden:
Investeerder Raoul Pal zegt dat dit wellicht een koopmoment is, maar er is nog geen reden voor haast. We zijn pas aan het begin van de uitbraak. Deze gebeurtenissen zouden uiteindelijk kunnen leiden tot de opkomst van het nieuwe financiële systeem: een heuse digitale revolutie.