Dat Bitcoin (BTC) een van de best presterende activaklassen is dat weten we ondertussen, maar hoe goed presteert Bitcoin nou echt in vergelijking met andere activa? In de afgelopen tien jaar heeft Bitcoin alle activaklassen met minstens een factor 10 verslagen.

De CEO van Compound Capital Investors, Charlie Bilelo, heeft een analyse gemaakt en daarbij verschillende activa met elkaar vergeleken. Hieruit komt naar voren dat Bitcoin met kop en schouders bovenaan staat.

Tegelijkertijd merkt Bilelo erbij op dat als het jaar vandaag zou eindigen, dit het ergste jaar in de geschiedenis zou zijn voor de Amerikaanse obligatiemarkt.

Bitcoin heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 230% behaald – meer dan 10 keer hoger dan de op één na gerangschikte activaklasse. Over heel 2020 heeft Bitcoin een rendement van 300% weten te behalen.

De U.S. Nasdaq 100 Index staat op de tweede plaats met een rendement op jaarbasis van 20%, gevolgd door U.S. Large Caps – aandelen in in de VS gevestigde bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan $ 10 miljard – met een gemiddeld jaarlijks rendement van 14%. Amerikaanse Small Cap-aandelen waren de enige andere activaklasse die de afgelopen tien jaar dubbelcijferige rendementen op jaarbasis boekten, met 12,9%.

Uit de gegevens blijkt ook dat goud sinds 2011 een mager rendement op jaarbasis van 1,5% heeft behaald, waarbij vijf van de afgelopen 11 jaar zelfs een verlies voor het activum waren. De goudprijs is het edelmetaal sinds het begin van 2021 met 8,5% gedaald.

Sinds 2011 komt de cumulatieve winst voor BTC neer op maar liefst 20 miljoen procent. 2013 was het best presterende jaar van Bitcoin, waarin het 5.507% won. Fun fact: in 2010 kocht een Bitcoin fan een pizza voor 10.000 BTC, nu ongeveer een half miljard waard. Dat geeft wel aan hoe de prijs is gestegen.

Ook 2021 lijkt een positief jaar te worden voor Bitcoin. Sinds het begin van 2021 is BTC met 108% gestegen.