Na twee dagen consolidatie in de $8.600-$8.800-regio, brak bitcoin (BTC) zojuist, voor het eerst in iets meer dan twee maanden, de psychologische en technische weerstand van $9.000.

Na het kort aantikken van de $9.000, is de rally tijdelijk tot stilstand gekomen en is de koers weer wat terug getrokken naar de $8.950. Niet zo gek aangezien BTC te maken kreeg met enorme verkoopdruk op de $9.000-grens.

Hoewel het belangrijk is dat de grootste cryptocurrency een daily close maakt boven de $9.000, is het volgens analisten een positief teken dat de markt zich op dit punt bevindt. Een prominente handelaar zegt zelfs dat een rally van 30% richting de $11.500 de volgende run zou kunnen zijn. Dit zou tevens moeten leiden tot bullish prijsactie voor andere cryptocurrencies, waaronder ethereum (ETH), XRP en andere top 20 reuzen.

Terwijl de bitcoin-prijs tegen de veel besproken “January blues” in gaat, keert het bullish sentiment steeds meer terug. De populaire analist, Josh Rager, tweette dat “de prijs boven de $10.100 zou moeten blijven om een nieuwe ATH [All Time High] te vestigen.”

De tweet van Rager lijkt misschien een beetje voorbarig, aangezien de koers van bitcoin eerst nog maar eens overtuigend de $9.000-grens moet doorbreken, maar volgens Rager draait het allemaal om het belang van de Point of Control (POC).

Point of Control (POC) wordt simpelweg gedefinieerd als het bitcoin-prijsniveau met het hoogste verhandelde volume tijdens een bepaalde periode. Bijvoorbeeld de periode van november 2017 tot november 2018, die de huidige all-time high (ATH) van bitcoin omvatte. De POC voor deze periode was $6.400.

Zoals Rager aangeeft, hield deze $6.400 POC stand als support, toen bitcoin terugviel na de prijsstijging van mid 2019. Voor de mid 2019 rally kijkt Rager vervolgens naar de periode van juni 2019 tot september 2019. De POC voor deze periode was $10.100. Rager suggereert dat, zodra dit niveau is gebroken, het als support zou moeten fungeren op dezelfde manier als de $6.400 POC van 2018 dat deed, wat betekent dat het niet belangrijk is dat we de $9.000 nog niet helemaal hebben doorbroken. Als we dat eenmaal hebben gedaan en vervolgens $10.100 passeren, dan is het volgens Rager tijd voor nieuwe recordhoogtes en zullen we volgens hem geen viercijferige koerswaardes meer zien.

Indicatoren over de hele cryptomarkt zijn omgedraaid naar bullish, wat inhoudt dat we hoogstwaarschijnlijk meer stijging zullen zien op korte termijn.

Fundamentals ook bullish

De recente stijging komt vlak na een rapport van Glassnode, een crypto- en blockchain-analysebedrijf, dat aangeeft dat de gemiddelde hash-snelheid van het BTC-netwerk (volgens een voortschrijdend gemiddelde van één dag) zojuist een nieuwe jaarlijkse ATH heeft bereikt van 125 exahashes.


Hoewel er geen direct verband bestaat tussen de hash-snelheid en de koers van bitcoin, is het feit dat miners blijven investeren in middelen voor het minen van crypto-activa, een goed voorteken voor de langetermijntrend.