De prijs van bitcoin (BTC) is met bijna $3.000 gestegen en bereikte vandaag een nieuwe all-time-high van $69.000. De aanleiding van de recente stijging lijkt te liggen in het CPI-rapport van het Labour Department dat eerder vandaag werd vrijgegeven.

Uit het rapport bleek dat de kosten van levensonderhoud in de VS in oktober met 6,2% op jaarbasis stegen, de hoogste stijging sinds 1990. Handel in activa zoals bitcoin en goud namen direct toe in de nasleep van een heter dan verwachte oktober-lezing in de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI).

Bitcoin steeg in oktober met maar liefst 40%. In eerste instantie wakkerde het nieuws omtrent de lancering van een op bitcoin-futures gebaseerd exchange-traded fund (ETF) een flinke stijging aan omdat dit mainstream geld zou opleveren. Analisten bij JPMorgan schreven de rally echter toe aan stijgende inflatieverwachtingen en de aantrekkingskracht van bitcoin als een hedge tegen stijgende prijzen.

Behalve bitcoin wist ook goud een stijging door te maken. Goud is een traditionele inflatiehedge en is inmiddels boven een lang aangehouden weerstand op $1.830 uitgebroken om te handelen op het hoogste punt in vijf maanden.