Bitcoiners zijn doemdenkers? Wie die conclusie trekt is vermoedelijk niet aanwezig geweest op de Bitcoin conferentie die afgelopen week plaatsvond in Amsterdam. Een legioen van 5000 bezoekers trok van 12-14 oktober langs de podia van het Westergasterrein, waar gerespecteerde personen uit de internationale community in panels discussieerden over de ontwikkelingen van Bitcoin. Wat er ook wordt beweerd, de Bitcoin community is positief ingesteld, breed onderlegd en ziet een hoofdrol voor Bitcoin in een betere toekomst voor iedereen. Bitcoin Meester was erbij en doet verslag van dit evenement.

Hyperbitcoinization

Het hoofdthema van het evenement, hyperbitcoinization, staat voor het streven om van Bitcoin de mondiale waardestandaard te maken. Volgens David Bailey, organisator en CEO van Bitcoin Magazine, schat het Europese continent de potentie van Bitcoin lang niet genoeg op waarde. Dat staat in contrast met de progressieve rol die Europa, en zeker Amsterdam, door de eeuwen heen heeft gespeeld in de geschiedenis van de financiële handelsmarkten. Daarom werd onze hoofdstad uitverkozen als locatie voor de eerste Europese conferentie van Bitcoin Magazine, in samenwerking met Amsterdam Decentralised.

Bekenden uit de crypto space

Op de agenda stonden 126 sprekers, waaronder Adam Beck (CEO en Founder Blockstream), Peter McCormack (crypto journalist & Podcaster), Nigel Farage (‘Mr Brexit’), Tuur Demeester (The Satoshi Papers), Stella Assange (echtgenote van Wikileaks’ Julian), Dan Held (Bitcoin educator) en Jeff Booth (auteur The price of tomorrow). Klik hier voor de volledige lijst met deelnemers.

Britse charme: Peter McCormack en Nigel Farage (rechts) die een parallel trekt met Brexit: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”

De onderwerpen in de panels waren net zo uiteenlopend als er raakvlakken met Bitcoin bestaan, alhoewel er nauwelijks werd uitgeweken naar altcoins. Veel Bitcoin maxi’s zijn ervan overtuigd dat altcoins volstrekt overbodig zijn. De Merge die Ethereum onlangs naar het Proof-Of-Stake consensus model overzette, werd veelvuldig als argument aangehaald. Het is sindsdien gedaan met zowel de decentraliteit als de soevereiniteit van Ethereum, vinden maximalisten.

Waar het dan wel over ging? Lightning en andere oplossingen om het netwerk sneller te maken bijvoorbeeld. Geopolitiek. De geschiedenis van geld. Het gemis aan kennis bij wetgevers. Inflatie. De transitie naar een nieuw monetair systeem. De energiecrisis, journalistiek en media. Regelgeving, CBDC’s en het gevecht om Julian Assange van zijn gevangenschap te verlossen. Decentralisatie, Proof-of-Work en Proof-of-Stake. Banken, FIAT en privacy. De Bitcoin Community. Massa adoptie. En vrijheid.

Collectieve missie: ‘orange-pillen’

Zowel op de podia als daarbuiten moedigden bezoekers en sprekers elkaar aan om in Bitcoin te investeren. Als was het alleen maar om je (spaar)geld te beschermen tegen de waardevermindering vanwege inflatie. “Maar bij HODLen hoeft het niet te blijven”, benadrukt een bezoeker bij de koffiebar op het plein. “Je kunt actief deelnemen aan het netwerk door lightning te gebruiken. En nóg beter is het ondersteunen van het netwerk door een node te draaien of je aan te sluiten bij een miningpool.” De collectieve missie gonsde door het Westerpark: help zoveel mogelijk mensen in je omgeving met het leren begrijpen van Bitcoin en waarom Bitcoin belangrijk is voor de toekomst van de mensheid. (In crypto taal: ‘orange-pillen’).

Mainstage, The specter of CBDC’s, met moderator Grant McCarty, Frank Holmes, Christophe de Baukelaer, Allen Farrington en (incognito) Janine

Central Bank Digital Currencies (CBDC’s)

De titel van het panel in de afbeelding hierboven, ‘de spookgedachte van CBDC’s’, geeft al aan dat Bitcoiners de invoering van CBDC’s niet bepaald toejuichen. Onder de genodigden was ook prins Philip uit Servië, die zijn mening (én de algemeen geldende opinie van de aanwezigen) over CBDCs als volgt verwoordde:

“Er zijn momenteel zo’n 80 landen bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van CBDC’s. Dit is een angstaanjagend idee, want CBDC’s zijn een ultiem instrument voor tirannieke controle. Maar banken zullen zich gaan realiseren dat zij met de komst van CBDC’s overbodig worden. Dit kan hyperbitcoinization een flinke push geven. Banken zullen crypto willen aanbieden aan hun klanten, om te kunnen voortbestaan.”

Willem Middelkoop (rechts) deelt zijn inzichten op het podium met Marc Friedrich, Marc van der Chijs en Alfonso Peccatiello over de toekomst van de euro, goud en Bitcoin. Moderator: Dylan LeClerc (links)

Klimaat-positief minen

Terwijl globaal wordt aangestuurd op elektrificatie van de maatschappij (elektrisch koken en rijden bijvoorbeeld) en vermindering van het energieverbruik, gingen er op de conferentie veel geluiden op voor het ontwikkelen van nieuwe, duurzame energiebronnen en het vergroten van de voorraden. Filosoof en vroege Bitcoiner Troy Cross zei hierover in zijn presentatie:

“In de media blijft volkomen onderbelicht op welke manier en in welke mate miners meehelpen aan het ontwikkelen van:

  1. technieken waarmee energie kan worden hergebruikt, én
  2. oplossingen voor het opvangen van energie bij energiebronnen die anders verloren gaat, en bovendien vervuilend is.”
Troy Cross over het energieprobleem: ‘Sustainable Abundance’ is mogelijk met Bitcoin mining

Veel winst valt volgens Troy te behalen met methaangas, na koolstofdioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als de technologie inzet op het opvangen en omzetten van methaangas in stroom, snijdt het mes aan twee kanten: meer stroom voor (bijvoorbeeld) mining en schonere lucht.

Fun fact: de oranje tulpen waarmee de conferentie was gedecoreerd zijn met de warmte van mining apparatuur gekweekt.

Betalen met Sats via het Lightning netwerk

Bart Mol en Bert Slagter, onder meer bekend van Satoshi Radio Podcast en het boek “Ons geld is stuk’ stonden op het hoofdpodium stil bij wat Bitcoin is en legden het belang van decentralisatie uit. Vervolgens gaven zij een toelichting op het gebruik als betaalmiddel via het lightning netwerk, met behulp van een lightning wallet. Op het conferentieterrein konden alle aankopen dan ook met Bitcoin (Sats) worden afgerekend.

Shoppen en netwerken in de Expo

De expo hal was de plek om van gedachten te wisselen met de commercie. Naast standaard merchandise en cold storage ledgers waren hier ook bijzondere items te koop zoals hashpower om mee te minen, zeldzame edities van papieren Bitcoin Magazines, kits om seed phrases te kerven op aluminium plaatjes en zelfs een (vrij kostbaar) paspoort voor het crypto- en belastingvriendelijke eiland St. Kitts.

Livestreams op Youtube

De livestreams van Bitcoin Amsterdam 2022 zijn via onderstaande links te bekijken (de voertaal is Engels):

Dag 1: Bitcoin Amsterdam – Day 1

Dag 2: Bitcoin Amsterdam – Day 2