Ethereum heeft weer een update voltooid, deze keer was het de beurt aan de Berlin hard fork. De hard fork van Ethereum ging donderdag live in blok 12.244.000.

Berlin is een netwerkupgrade die vier Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) bevat die zich richten op de gas fees (transactiekosten) van het netwerk en nieuwe transactietypen mogelijk maken. De upgrade is een tussenstap naar de veel grotere ‘London’ hard fork, die EIP 1559 zal activeren, een gedenkwaardige (en controversiële) verandering in de vergoedingsstructuur van Ethereum.

De verschillende EIP’s die zijn meegenomen in deze upgrade zijn:

EIP-2565, dat de gaskosten verlaagt voor een specifiek transactietype dat modulaire machtsverheffen gebruikt. 

EIP-2718, dat alle transactietypen “backwards compatible” maakt met behulp van zogenaamde “envelope transactions”, waardoor nieuwe transactietypes aan het Ethereum netwerk kunnen worden toegevoegd. 

EIP-2929, dat de gaskosten voor “op code” -transacties verhoogt. 

EIP-2930, een nieuw transactietype welke mogelijk wordt gemaakt door de envelope  transactions van EIP-2718. 

De Berlin hard fork is genoemd naar de hoofdstad van Duitsland. Berlijn en Ethereum hebben een verleden met elkaar, de hoofdstad van Duitsland is namelijk de plaats waar de eerste Ethereum DevCon plaatsvond. 

Deze hard fork heeft als gevolg dat oude Ethereum-clients niet langer compatibel zullen zijn met geüpgradede clients, en is een van de vele upgrades op weg naar ETH 2.0. Ethereum 2.0 zal een enorme sprong van Ethereum zijn waarin ze overgaan van een proof of work netwerk naar proof of stake.

De Ethereum 2.0 Beacon Chain bevat momenteel meer dan $8 miljard aan ETH. Dit slimme contract is als een brug tussen de huidige Ethereum- en Ethereum 2.0-blockchains en bevat deposito’s van de 32 ETH die nodig zijn om validator nodes op het nieuwe netwerk uit te voeren.