Goud is een belangrijke waardeopslag en een veilige haven voor institutionele beleggers. Misschien zelfs wel de allerbelangrijkste. Goud dient voor veel beleggers als een afdekking tegen inflatie en als een afdekking tegen een mogelijke neerwaartse trend op de markt.

Een hoop beleggers beschouwen goud dan ook meer als een middel om hun portefeuille  te beschermen tegen markt correcties en macro-onzekerheid. De veilige activa levert doorgaans geen grote winsten op de korte tot middellange termijn. Goud is dus een relatief veilige belegging maar kent weinig groeipotentieel.

Bitcoin daarentegen heeft het potentieel om beide kanten te bereiken. Terwijl de institutionele interesse in Bitcoin toeneemt evolueert het naar een veilige haven met tegelijkertijd nog steeds een enorm groeipotentieel.

De marktkapitalisatie van bitcoin is ongeveer $285 miljard. Een redelijk groot bedrag zou je zeggen. Maar goud heeft daarentegen een marktkapitalisatie van $9 biljoen. Er is dus een grote kloof tussen de waarderingen van de twee activa wat een enorm groeipotentieel voor Bitcoin betekent.

In vergelijking met goud is de dominante cryptocurrency dunner en meer illiquide. Enerzijds brengt dat meer risico’s met zich mee omdat de koers gevoeliger is voor harde bewegingen. Een verschil van 10% op een 24-uurs grafiek is geen bijzonderheid als het aankomt op Bitcoin. Als goud een dag zoveel beweegt wordt er al snel gesproken van een echt crash. Aan de ene kant brengt het dus risico’s met zich mee. Maar aan de andere kant is er daarom juist een groter opwaarts potentieel.