Het afgelopen jaar was er een duidelijke stijging in de institutionele interesse van bedrijven in bitcoin (BTC) als beleggingsmiddel. Bedrijven bezitten nu gezamenlijk meer dan 840.000 bitcoin. Tegen de huidige marktwaarde komt dat neer op $15 miljard.

Waarom zijn bedrijven bezig met het kopen van Bitcoin?

Er is het afgelopen jaar duidelijk een groeiende interesse geweest van bedrijven in het verwerven van bitcoin. De vraag naar bitcoin van bedrijven en instellingen komt waarschijnlijk voort uit de groeiende reputatie als een digitale waardeopslag.

Wat bitcoin uniek maakt is de mogelijkheid om beleggingsportefeuilles af te dekken tegen inflatie. Waar goud in principe nog steeds de veilige haven is voor beleggers biedt bitcoin toch enorme voordelen. Zo biedt bitcoin niet alleen de mogelijkheid om te beschermen tegen inflatie maar ook het potentieel om exponentieel te groeien in waarde, terwijl veilige havens als goud doorgaans stagneren en een lage volatiliteit gedurende een lange periode tonen. 

Zolang de perceptie van bitcoin door instellingen en bedrijven als een gevestigde waardeopslag blijft bestaan, zal de vraag naar BTC waarschijnlijk hoog blijven.

Alle bedrijven bezitten nu gezamenlijk 4,01% van het totale (huidige) aanbod van bitcoin. Momenteel bedraagt het totale aanbod 18,5 miljoen BTC, maar volgens de kenners moeten we hier nog ongeveer 1,5 miljoen ‘sleeping’ BTC bij wegdenken die staan opgeslagen op versleutelde en vergeten wallets. Een behoorlijk aandeel dus voor de bedrijven wat waarschijnlijk enkel maar groter zal worden. 

De interesse van bedrijven kan positief uitpakken voor de investeerders. 

Wanneer bedrijven bitcoin vasthouden zal dit resulteren in een lagere verkoopdruk in de loop van de tijd doordat het beschikbare aanbod zal verminderen.

Het vooruitzicht van inflatie en consistente liquiditeitsinjecties van centrale banken versterken de vooruitzichten op middellange tot lange termijn voor bitcoin, die volgens sommige analisten de perfecte omgeving is voor BTC om na verloop van tijd te schitteren.