Een groep crypto kunstenaars heeft onlangs “Morons” gekocht, het stuk van kunstenaar Banksy. Vervolgens verbrandde ze het stuk voordat het een NFT uitgaf. Het originele stuk bestaat dus niet meer, daarom zal deze worden verkocht als een non-fungible token (NFT). 

Dit is bijzonder, niet alleen omdat het stuk werd verbrand maar ook omdat het een primeur is voor de kunstindustrie nu NFT’s in het reguliere oog springen.

Het stuk “Morons” maakt kunstverzamelaars belachelijk, misschien dat het daarom juist wel ironisch is dat deze is verbrand door een team van crypto liefhebbers op een discrete locatie in Brooklyn. Banksy zelf staat overigens volledig los van dit event. Volgens een aantal nieuwssites zou het stuk zijn verkocht voor $100.000.

Het verbranden van het stuk werd live gestreamd via een speciaal gecreëerd Twitter-account @BurntBanksy. Na het livestreamen creëerde het team een ​​NFT om het artwork op de Ethereum based OpenSea-marktplaats. De NFT wordt geveild op 4 maart via OpenSea en de opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel. De winnende bieder ontvangt het officiële authenticiteitsbewijs van Banksy’s authenticatie bureau genaamd Pest Control.

Een Banksy stuk dat wordt vernietigd is overigens niet uniek. In het verleden heeft Banksy zijn eigen kunstwerken vernietigd toen zijn schilderij ‘Girl With Balloon’ werd versnipperd direct na de verkoop van $ 1,4 miljoen bij Sotheby’s.