De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk heeft de Federal Reserve gevolgd bij het plotseling verlagen van de rentetarieven tot het laagste niveau van de afgelopen 11 jaar.

Volgens een aantal verschillende nieuwsbronnen geeft de Bank of England (BoE) zelf aan dat de verlaging een directe reactie is op de aanhoudende economische druk van de uitbraak van het coronavirus. Het Verenigd Koninkrijk geeft aan met deze het ‘vertrouwen’ te willen ondersteunen. 

De officiële publicatie luidde als volgt: ““The reduction in Bank Rate will help to support business and consumer confidence at a difficult time, to bolster the cash flows of businesses and households, and to reduce the cost, and to improve the availability, of finance.”

Het verlaging van de bankrente zou dus het vertrouwen van bedrijven en consumenten op een moeilijk moment ondersteunen, de kasstromen van bedrijven en huishoudens ondersteunen en de kosten te verlagen en de beschikbaarheid van financiering te verbeteren.

Het BoE-basistarief komt hiermee op slechts 0.25% wat een vermindering is van 0.5%. Niet geheel onverwachts reageerde de koers van de pond hier direct op en verloor 0,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


Hoewel Bitcoin (BTC) hier niet op reageerde geeft dit een voorbeeld weer hoe fiat-valuta op de lange termijn grip lijken te verliezen.