Wat is Avalanche (AVAX)?

Avalanche is een gedecentraliseerd applicatienetwerk dat op een soortgelijke manier werkt als Polkadot. Avalanche is een open-source blockchain die de behoeften van ontwikkelaars en gebruikers overbrugt. Hiermee kunnen nieuwe blockchains worden gemaakt die draaien op de regels die door de ontwikkelaar worden gespecificeerd. Nieuwe tokens kunnen worden gemaakt en gecodeerd om te voldoen aan specifieke parameters en handelsbeperkingen. Schaalbare slimme contracten en dApps worden hiermee realiteit.

De ontwikkelaar achter Avalanche en de native token AVAX is Ava Labs. AVAX kopen doet u eenvoudig en snel bij Bitcoin Meester middels een euro handelspaar. Bij Bitcoin Meester kunt u AVAX kopen met iDEAL!

De financiering van Ava Labs wordt ondersteund door Andreessen Horowitz (a16z), Initialized Capital, Polychain Capital en andere investeringsfirma’s.

AVAX is het oorspronkelijke token van het netwerk. AVAX wordt gebruikt om transacties op het Avalanche-netwerk te betalen. Het heeft een hard-cap en is een schaars goed omdat het bij gebruik wordt verbrand.

Waarom Avalanche?

Veel blockchain-kenners vinden Avalanche vergelijkbaar met andere projecten zoals Polkadot of Ethereum. Alle drie bieden ze een open source blockchain-platform wat iedereen in staat stelt om slimme contracten te schrijven en te implementeren en gedecentraliseerde applicaties te bouwen. Er is echter een belangrijk verschil waarin Avalanche zich onderscheid van de rest.

Met avalanche kan iedereen zijn eigen blockchain bouwen. Het netwerk is gemaakt om modulair en aanpasbaar te zijn en brengt een hoge gradatie aan veiligheid, schaalbaarheid en prestaties naar een platform wat slimme contracten ondersteunt.

Volgens Ava Labs kan het platform rond de 4.500 transacties per seconde verwerken, vergeleken met ongeveer 7 tx / sec voor Bitcoin en 14 tx / sec voor Ethereum is dat een enorm verschil. Het netwerk is tevens in staat om de transactie in minder dan 3 seconden te voltooien. Dit maakt het aantoonbaar beter geschikt voor het massaal opschalen van gedecentraliseerde applicaties, wat op veel concurrerende platforms een bottleneck zou zijn. Voor algehele acceptatie biedt Avalanche dus een daadwerkelijke uitkomst, snelle transacties, lage kosten en een netwerk wat veel transacties tegelijk aan kan. 

Naast het feit dat Avalanche zeer schaalbaar is, is Avalanche ook gebouwd om een ​​ander groot probleem aan te pakken waarmee op blockchain gebaseerde systemen tegenwoordig worden geconfronteerd: interoperabiliteit, oftewel het samenwerken van verschillende blockchains. Het bereikt dit door blockchains zowel binnen een subnet als tussen subnetten in staat te stellen met elkaar te communiceren, waardoor ze elkaar kunnen aanvullen en cross-chain waardeoverdrachten ondersteunen.

Conclusie

Avalanche is een relatief nieuw en jong project in de crypto-space. Het voordeel hiervan is dat het de valkuilen van andere projecten kent en er rekening mee heeft gehouden in het ontwerp. Zo is er specifiek gelet op de kosten voor het versturen van transacties, de snelheid van de transacties en het aantal transacties dat het netwerk aan kan. Volgens velen is het een verbeterde versie van Ethereum vanwege de soortgelijke functionaliteiten. 

Het doel van Avalanche is het creëren van Internet of Finance. Een veilig platform dat ideaal is voor het bouwen van DeFi-applicaties en dat ook geschikt is voor de traditionele financiële markten. In het ontwerp van Avalanche is tevens rekening gehouden met het naleven van regelgeving een fluitje van een cent te maken, waardoor de acceptatie van het platform door ondernemingen wordt vergroot.

Het Avalanche-team heeft niet alleen een revolutionair consensusprotocol gebouwd terwijl ze iedereen ook een revolutionair platform bieden waar zowel ontwikkelaars als gebruikers kunnen profiteren van maatwerk, flexibiliteit, interoperabiliteit, lage latentie, hoge prestaties en uitstekende beveiliging. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot massale acceptatie, aangezien het zowel DeFi als traditionele financiën transformeert.