Australië werkt aan een integraal plan voor blockchain-technologie waarmee het land voorop wilt lopen in de race om op dit gebied betere wetgeving te bieden. In de roadmap legt de regering uit dat ze een revolutie teweeg wil brengen met de technologie. Daarnaast wordt aangegeven wat de belangrijkste kansen in de ruimte zijn en hoe verschillende industrieën kunnen worden verbeterd door de implementatie van blockchain-technologie, ook wel distributed ledger-technologie (DLT) genoemd.

Volgens de nationale roadmap zal deze industrie naar verwachting binnen 5 jaar zich meer dan $175 miljard toe eigenen. De verwachte cijfers zijn enorm als er naar 2030 gekeken wordt, de prognose laat zien dat de markt dan bijna $3 biljoen waard zal zijn.

Het rapport stelt:

“Er wordt voorspeld dat Blockchain-technologie een jaarlijkse bedrijfswaarde van meer dan US $175 miljard zal genereren in 2025 en meer dan US $3 biljoen in 2030. De Australische regering gaat proactief uitdagingen aan en maakt gebruik van kansen in een hele reeks sectoren om dit te realiseren.”

Dit is niet de eerste keer dat de regering van Australië een blockchain-plan presenteert. In maart 2019 presenteerde het ministerie van Industrie, Wetenschap en Technologie, samen met het ministerie van Handel, Toerisme en Investeringen deze strategie.

De nieuwe roadmap zal naar verwachting toezichthouders, startups, onderzoekers en investeerders in de hele markt helpen. Hoewel blockchain-technologie zeker verbonden is aan virtuele valuta’s, zijn er enorm veel alternatieve applicaties en use cases. DLT kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gezondheidszorg siginificant te verbeteren, de kosten van bedrijven te verlagen en nog veel meer.

Er zijn verschillende blockchain-bedrijven in Australië die diensten aanbieden aan gebruikers. Een van die bedrijven is TravelbyBit, een cryptobedrijf dat vanuit Brisbane opereert en waarmee particulieren vluchten en hotels kunnen boeken met bitcoin en andere virtuele valuta.

Het doel van de nieuwe roadmap is om de ontwikkeling van blockchain te stimuleren, zoals veel regeringen dat al doen in andere rechtsgebieden. Australië wil bijvoorbeeld werkgroepen in de industrie opzetten die samenwerken met de overheid en andere sectoren om nieuwe use cases voor DLT te analyseren.

Op andere plekken op de wereld ligt de technologie ook onder een vergrootglas. Het Centre for the Fourth Industrial Revolution (een stakeholder-groep gericht op wetenschap en technologie), de Dubai Future Foundation en het World Economic Forum brachten gezamenlijk afgelopen januari een paper uit , waarin staat dat de inzet van blockchain-technologie de Verenigde Arabische Emiraten meer dan $3 miljard kan besparen.