Een lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft aangegeven dat de instelling meer open staat voor het idee van een eigen digitale valuta van de centrale bank dan voorheen.

Lael Brainard – voorzitter van verschillende Fed-commissies – maakte haar opmerkingen tijdens een toespraak op een symposium over de toekomst van betalingen op de Stanford Graduate School of Business eerder deze week.

Brainhard zei in haar toespraak onder andere dat de Fed onderzoek en experimenten uitvoerde met betrekking tot gedistribueerde grootboektechnologieën en hun potentiële toepassingen voor digitale valuta’s, inclusief het potentieel voor een CBDC (central bank digital currency).

Een nieuwe urgentie

Het debat heeft een nieuwe urgentie gekregen bleek nadat Brainhard een recent onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen aanhaalde. Uit dit onderzoek bleek dat vanaf januari 2020 80% van de centrale banken wereldwijd bezig zijn met een vorm van CBDC-werk. Dat cijfer ligt 10% hoger dan vorig jaar.

Gezien de belangrijke rol van de dollar op de wereldmarkt betoogde Brainhard dat het van essentieel belang is dat de Fed op de grens van onderzoek en beleidsontwikkeling met betrekking tot CBDC blijft.

Nieuwe digitale betalingsmethodes, waaronder cryptocurrencies, zijn nu hard aan het groeien, merkte ze op, waarbij ze het Libra project van Facebook en de komende digitale yuan van China benoemde als cruciale ontwikkelingen in de private en publieke sector wereldwijd.

In haar toespraak benoemde Brainhard de potentiële rol voor CBDC’s om te functioneren als het anker van een betalingssysteem van verschillende landen. Daarbij merkte ze ook de potentiële impact van (nieuwe) particuliere en openbare projecten op.

“Voor kleinere economieën kunnen er materiële effecten zijn op het monetaire beleid van digitale valuta’s in de particuliere sector en digitale valuta’s van buitenlandse centrale banken. In veel opzichten kunnen deze effecten de digitale versie van ‘dollarization’ zijn, met het potentieel voor een sneller tempo en een bredere acceptatie. “

Een opvallend detail is dat Brainhard nog geen 18 maanden geleden op een conferentie over digitale valuta riep dat er absoluut geen dwingende behoefte zou zijn een door Fed uitgegeven digitale valuta.