Algorand (ALGO) heeft nieuwe reeks smart contract mogelijkheden onthuld waarmee ze hopen DeFi projecten weg te lokken bij hun concurrenten.

De belangrijkste toevoeging van Algorand lijkt de “stateful smart contracts” te zijn, in de simpelste vorm uitgelegd verhogen deze “stateful” smart contracts de efficiëntie door specifieke informatie op te slaan in de gebruikersaccounts in plaats van in de eigen code. (aldus Algorand-oprichter Silvio Micali)

De efficiëntie die stateful smart contracts bieden stelt het Algorand netwerk in staat om de netwerk-fees een stuk te verlagen en sneller te schalen dan andere concurrerende DeFi-vriendelijke ketens.

Hoe de stateful smart contracts werken.

In het blogartikel dat Algorand heeft gepubliceerd wordt uitgelegd hoe de stateful smart contracts werken. Naast dat smart contracts een van de krachtigste voordelen zijn van de blockchain technologie zijn ze technisch ook zeer uitdagend. 

Traditionele smart contracts worden uitsluitend geïmplementeerd op de 2e laag van de blockchain en zijn langzaam, brengen hoge kosten met zich mee en zijn tegelijkertijd kwetsbaar. De smart contracts van Algorand zijn daarentegen in hoge mate niet-traditioneel, efficiënt en veilig en worden zowel op laag 1 als op laag 2 geïmplementeerd.

De layer-1 smart contracts van Algorand worden uitgevoerd op de consensuslaag, de meest veilige laag in elke blockchain, zonder de snelheid te vertragen. Deze smart contracts zijn dus net zo efficiënt en veilig als reguliere betalingen.