Volgens een onderzoek van Statista, een platform dat data verzamelt, heeft tot nu toe 7% van alle Amerikanen Bitcoin (BTC) gebruikt. Dit betekent dat de huidige investeerders in BTC zich nog in een vroege groeifase bevinden.

7% van de Amerikaanse bevolking klinkt misschien veel, maar het betekent ook dat er nog een gigantisch groeipotentieel is om te evolueren naar een gevestigde vorm van waardeopslag zoals zilver en goud.

Als Bitcoin zich inderdaad vestigt als een ‘echte’ waardeopslag voor de massa, dan is de verwachting dat de waardering het komende decennium exponentieel zal stijgen.

Momenteel komt het grootste deel van de vraag naar Bitcoin van – over het algemeen vrij jonge – investeerders die de cryptocurrency als het nieuwe goud beschouwen. De meeste beleggers geloven dat BTC zich uiteindelijk als een veilige haven zal vestigen.

Wel zien we een steeds grotere aantrekkingskracht voor grote investeerders, zo hebben institutionele beleggers de afgelopen maanden een flink aantal BTC ingeslagen. Zo kochten MicroStrategy en Stone Ridge respectievelijk $425 miljoen en $110 miljoen aan Bitcoin.

Als de vraag naar Bitcoin in de grote regio’s toeneemt, kan dit ervoor zorgen dat BTC exponentieel groeit.

De toplanden

Het onderzoek van Statistica laat zien dat er tot op heden niet meer dan zes landen zijn waarvan er meer dan 10% van de bevolking Bitcoin-gebruikers zijn. De toplanden in termen van Bitcoin-gebruikers per hoofd van de bevolking zijn Nigeria, Vietnam en Zuid-Afrika, zo blijkt uit de Statista Global Consumer Survey. Een belangrijke kanttekening bij deze lijst is dat het een overzicht is van geselecteerde landen, er zijn landen die waarschijnlijk thuishoren op de lijst maar die niet worden vermeld omdat ze niet zijn meegenomen in het onderzoek.

De afgelopen jaren worden cryptocurrencies voor het grote publiek ook steeds toegankelijker, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bitcoin te kopen met iDEAL waarmee het binnen enkele minuten wordt verwerkt. Een investeerder hoeft dus geen kennis te hebben van de beurs, orderboeken en andere lastige technologische details.