2022 was – zacht uitgedrukt – een bewogen jaar. Waar de prijs van bitcoin begin dit jaar nog rond de $46.000 lag, sluiten we het jaar onmiskenbaar af in een bearmarkt. Gevoelsmatig duurt zo’n neergaande trend verschrikkelijk lang. Maar één ding is zeker: op een goed moment jagen de bulls de bears het bos weer in. Wat precies het einde van de neerwaartse trend op de cryptomarkt zal markeren is moeilijk te voorspellen, en hangt samen met veel verschillende factoren. Ook al lijkt er geen einde aan te komen, marktsentiment kan plotseling omslaan, waardoor het geld weer vanuit alle kanten de blockchain op kan stromen. Welke gebeurtenissen kunnen de trend op de cryptomarkt keren in 2023?

1. Nieuwe crypto wetgeving wordt ingevoerd in de VS en Europa

Bindende regels en wetten beschermen consumenten die in crypto willen handelen of sparen. Maar er bestaat ook veel behoefte aan wettelijke kaders vanuit het bedrijfsleven. Diverse overheidsinstanties werken wereldwijd intensief aan crypto-wetgeving. Het is goed mogelijk dat meer institutioneel geld vanuit bijvoorbeeld investeringsfondsen en vermogensbeheerders naar crypto vloeit, zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt.

2. Ripple wint de lopende rechtszaak van SEC

In 2020 spande de Securities and Exchange Commission (SEC), een Amerikaans toezichtorgaan op de beurs, een rechtszaak aan tegen Ripple, het bedrijf achter XRP. De SEC vindt dat het bedrijf de wet heeft overtreden door onaangekondigd 1,3 miljard dollar aan XRP in de verkoop te doen. De afloop van deze zaak is voor de cryptomarkt heel belangrijk, omdat duidelijk zal worden of de rechter XRP als een ‘effect’ beschouwt – of juist niet. Onder de noemer ‘effecten’ worden aandelen, obligaties, opties en termijncontracten verstaan. Daarvoor gelden andere regels dan voor crypto. Als de rechter Ripple in 2023 in het gelijk stelt kan dat gunstig uitvallen voor de koers van XRP, de huidige nummer 6 uit de crypto Top 10. Wellicht geeft dat de hele cryptomarkt een boost.

3. Adoptie door big tech & crypto-toepassingen op social media

Meta, Twitter, Microsoft en Google: de tech giganten laten geen kansen liggen om crypto-diensten te ontwikkelen voor hun platformen. Via social media komen miljoenen mensen in aanraking met crypto en dat aantal kan de komende jaren nog exponentieel groeien. Als mensen de voordelen ontdekken, is de stap naar een eigen crypto-wallet snel gezet. NFT’s delen op Insta, community airdrops winnen, toegangskaarten reserveren of aankopen afrekenen met crypto: social media vormen een belangrijke springplank naar Web 3. Dat is straks toegankelijk voor honderden miljoenen, of zelfs miljarden mensen. Als dat geen bullish vooruitzicht is!

4. De komst van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s)

Het is misschien een wonderlijke stelling, dat de komst van CBDC’s de cryptomarkt kan stimuleren. CBDC’s zijn centraal uitgegeven crypto van de centrale banken, die de blockchain graag gebruiken voor het uitrollen van hun digitale munten. Toch zien steeds meer mensen een bedreiging in CBDC’s, omdat zij vinden dat de privacy en het recht op zelfbeschikking van burgers daarmee wordt geschonden. Een ander bezwaar is dat er voorwaarden aan CBDC-tegoeden kunnen worden gesteld. Zo zou sparen bijvoorbeeld kunnen worden ontmoedigd met negatieve rente.

Voor- en tegenstanders daargelaten, de uitgifte van CBDC’s helpen mee aan de massa-adoptie van blockchain-technologie. Daarnaast is het denkbaar dat spaarders die hun privacy willen beschermen decentrale crypto verkiezen boven CBDC’s. Dat kunnen stablecoins zijn, of coins waarvan zij denken dat de waarde in de toekomst stijgt.

5. De oorlog in Oekraïne komt ten einde

De voortdurende oorlog die in Oekraïne weegt zwaar op de markten. Hoge energieprijzen en inflatie zijn directe gevolgen van – onder andere – deze oorlog. Een officieel einde van het conflict zou alle financiële markten dan ook enorm opluchten. Daarnaast zou het de angst op verdere escalatie wegnemen bij consumenten over de hele wereld. Dat heeft invloed op de manier waarop consumenten met geld omgaan. In onzekere tijden zijn meer mensen geneigd om een financiële buffer aan te houden en grote uitgaven uit te stellen.

6. De World Health Organization (WHO) kondigt het officiële einde aan van de pandemie

De effecten op de wereldhandel van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar. Tekorten aan grondstoffen en logistieke problemen belemmeren sinds 2020 de wereldhandel en overheden staken zich diep in de schulden om de crisis het hoofd te bieden. In combinatie met de schaarste op de energiemarkt leidde dit tot een scherp opgelopen inflatie. Met het verhogen van de rente proberen de centrale banken in Europa en in de VS de inflatie te beteugelen. Dat maakt lenen duurder, en ondernemen risicovoller.

Hoewel de pandemie zich in de laatste fase lijkt te bevinden, is het einde nog niet officieel bekrachtigd. Ook dat maakt ondernemers en investeerders afwachtend. In het beste geval wordt de Covid noodsituatie in de VS na april 2023 niet meer verlengd, steken er in de tussentijd geen nieuwe virussen de kop op en krijgt China de recente Covid-uitbraak snel onder controle. Een officieel einde van de pandemie zou veel onrust kunnen wegnemen. Ook op de financiële markten, al is het misschien maar tijdelijk.

7. Meer landen accepteren bitcoin als wettig betaalmiddel

In El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek is bitcoin inmiddels een wettig betaalmiddel. Het zullen in eerste instantie kleinere landen en republieken zijn die eventueel volgen. Deze landen hebben vaak last van de druk op de nationale munt, die snel waarde kan verliezen ten opzichte van de sterke dollar of euro waaraan ze zijn gekoppeld. Het ontwikkelen van een eigen CBDC is een kostbare zaak. Bitcoin als wettig betaalmiddel is voor deze landen mogelijk een haalbaarder alternatief.

Brazilië heeft dit jaar een grote sprong gemaakt met het goedkeuren van een wet die voorschrijft dat cryptomunten legaal zijn als betaalmiddel. De stap van ‘legaal’ naar ‘wettig’ is daarmee kleiner geworden. Wie weet wat 2023 in dit opzicht nog kan brengen.

Ook Tonga, een groep eilanden in de Stille Oceaan, heeft voornemens bekendgemaakt om bitcoin te gaan gebruiken als wettig betaalmiddel. Zij hebben, mede vanwege de afgelegen ligging, veel baat bij een efficiënter digitaal betaalsysteem.

Hoe meer landen volgen, hoe sneller de adoptie van bitcoin zich kan manifesteren. Laat de lawine maar in beweging komen!

Bronnen: Crypto Market Catalysts in 2023: Coin Bureau, Ripple files final submission against SEC as landmark case nears end

Disclaimer: Bovenstaande mogelijke gebeurtenissen zijn grotendeels hypothetisch, er is geen garantie dat de genoemde voorbeelden in werkelijkheid op de beschreven manier zullen plaatsvinden.