De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit. Ook de laatste weken laat de markt zien waar het goed in is. Harde dalingen en scherpe stijgingen zijn een dagelijks fenomeen. Voor nieuwe toetreders van de markt kan het angstaanjagend zijn. Voor de crypto-veteraan is het niets nieuws. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet over hoe om te gaan met een crypto-crash. 

1. Denk aan de lange termijn

Soms lijkt de cryptomarkt een achtbaan. Kijkend naar de grafiek van het afgelopen jaar heeft het alles van een wilde rit in de achtbaan. Maar na elke dip stegen de crypto prijzen en bereikte de markt nieuwe hoogtepunten.

Het belangrijkste hieraan is dat u een lange adem moet hebben. Kijk dus niet naar de 24-uurs grafieken. Zoom in plaats daarvan uit en kijk naar het grotere plaatje. Bijvoorbeeld naar het afgelopen jaar. Ups en downs zijn onderdeel van alle marktcycli, maar ze zijn extremer met een nieuwe en relatief ongeteste investering zoals cryptocurrency. Daarom is het belangrijk om niet te denken aan de volgende week, maar bijvoorbeeld over een paar maanden.

2. Voorkom ‘Panic selling’ 

Paniek kan leiden tot nare gevolgen. Wanneer u de waarde van uw crypto-investeringen ziet dalen is het normaal dat u op dat moment alles wilt verkopen. Niemand vindt het fijn om zijn of haar portfolio waarde te zien dalen. Meestal betekent dit dat u tegen een laag bedrag verkoopt en niet profiteert van een eventueel herstel. Stel dat u de prijs van Bitcoin met 20% ziet dalen en uw BTC verkoopt. Als de prijs plotseling weer stijgt naar zijn oorspronkelijke waarde bent u 20% van uw investering kwijt en is er een grote kans dat u terughoudend bent om weer te kopen. Wat de markt op korte termijn doet blijft altijd een raadsel. Vertrouw daarom op uw originele strategie. Als u gelooft in de langetermijnwaarde van uw cryptocurrency-investering, vertrouw er dan op dat de prijs zich kan herstellen.

3. Profiteer van de dip

Wanneer Bitcoin 10% daalt op een dag zijn er twee manieren hoe u dit kunt bekijken. Als een verlies van 10% of als een korting van 10%. Handelen lijkt in de basis heel eenvoudig. Kopen wanneer de markt laag staat, en verkopen wanneer de markt hoog staat. Simpel toch? In werkelijkheid is het bijna onmogelijk om de markt op deze manier te timen. 

Aanzienlijke dalingen kunnen wel de mogelijkheid bieden om meer van uw favoriete cryptovaluta tegen een lage(re) prijs te kopen. Het is daarom aan te raden een kleine buffer te houden voor eventuele dip. Wanneer u vertrouwen heeft in een cryptovaluta als een langetermijninvestering kunt u de keuze maken om in dips bij te kopen en zo te profiteren van de markt. Trap aan de andere kant ook niet in de val van paniekaankopen. Het is zeker geen goed idee om geld uit te geven dat nodig is voor andere doeleinden. Crypto-investeringen zijn nog steeds volatiel en er zijn nou eenmaal risico’s aan verbonden. 

4. Begrijp waarom de markt daalt

Wanneer de markt daalt wilt iedereen weten wat de precieze reden is. Hoewel het in sommige gevallen gewoon domme pech is zijn crashes vaak te herleiden naar een specifiek evenement. Het is een goed idee om in ieder geval proberen te begrijpen waarom prijzen dalen. Wanneer u de keuze maakt om te investeren doet u dit met een reden. Inlezen in een project is ook niet voor niets. Bij een daling is het belangrijk om de reden voor de oorspronkelijke investering erbij te halen. Als de reden om te investeren nog steeds klopt hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar als er iets drastisch is veranderd, zoals de koers van het project waardoor u er geen vertrouwen meer in heeft, kan het een reden zijn om uw strategie te herzien.

5. Doe aan risico management

De plotselinge prijsdalingen zijn een goede herinnering dat beleggen in cryptocurrency risico’s met zich meebrengt. Als de prijzen stijgen kan het gemakkelijk zijn om geld te verdienen. Maar elk type investering kost tijd en moeite – en de prijzen gaan niet altijd omhoog. Het is belangrijk om uw risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door slechts een klein percentage van uw totale portefeuille in crypto te beleggen. Zo ervaart u over het algemeen minder stress en paniek in een dalende markt.