Ben je net begonnen met aandacht te besteden aan cryptocurrency, of twijfel je nog of je wilt investeren? Dan hebben wij hier een lijstje met 5 dingen om rekening mee te houden voordat je iets koopt!
1. Investeer niet meer dan je kunt veroorloven te verliezen
Investeren is nooit zonder risico’s. Nooit. Hoewel het lijkt alsof iedereen het afgelopen jaar duizenden euro’s winst bij elkaar heeft weten te verzamelen is dat absoluut niet voor iedereen het geval. Crypto kan riskanter zijn dan veel andere investeringen. Er is geen enkele garantie dat je winst maakt, slechts de garantie dat de koers net zo hard kan dalen als dat het stijgt. De prijzen van cryptomunten kunnen enorm schommelen. Terwijl de markt zich op dit moment in een bullrun bevindt heeft het ook tijdens de periode van groei een aantal pijnlijke en langdurige correcties ondergaan.
Houdt dus altijd in het achterhoofd dat het geld in theorie zou kunnen verdampen, en gebruik dus niet het geld wat je eigenlijk nodig hebt voor die nieuwe tuin, badkamer of auto of als buffer voor onvoorziene omstandigheden. De kans dat het geïnvesteerde geld verdampt is altijd aanwezig.
2. Doe Zelf Onderzoek
DYOR – oftewel, Do Your Own Research. Een veelgehoorde kreet in cryptoland. Voordat je een aanzienlijk bedrag in een digitale valuta investeert, zou je eigenlijk tijd moeten besteden aan een gedegen onderzoek van het project. Wanneer je onderzoek doet zorg je dat je de waardepropositie en de risico’s begrijpt. (“Als je het koopt stijgt het vanzelf naar een hogere prijs” – aldus uw collega. is geen waardevoorstel.)
Lees je dus in op de website van het project, kijk op community forums of sociale media van een project, en verdiep je bovenal ZELF in het project. Laat je dus niet verleiden door een tweet van een onbekend persoon die claimt dat het project met 1000% gaat stijgen, hoe verleidelijk het ook is.
Een belangrijk detail in het eigen onderzoek is dat je goed moet kijken waar je het onderzoek precies doet, en vooral wat voor onderzoek. Op het internet kun je in de meeste gevallen exact vinden waar je naar zoekt. Wanneer je dus gaat zoeken op “Bitcoin 1 miljoen” kom je de meest wilde theorieën tegen die claimen dat Bitcoin binnen een maand tijd een miljoen dollar waard is. Het is hierin dus vooral belangrijk dat je weet wat je koopt en dat je jezelf verdiept in het project achter de munt, en niet alleen blind staart op de koers.
En zelfs als je dan overtuigd bent, zoek dan sceptici op (er is geen tekort aan sceptici) en overweeg ook de eventuele tegenargumenten. Denk aan John Stuart Mill: “Hij die alleen zijn eigen kant van de zaak kent, weet daar weinig van.”
3. Weersta de FOMO
If the only reason you’re investing in something is to avoid missing out, the only thing you won’t miss out on is losing everything.
De bovenstaande quote kan zo op een tegeltje worden geprint. Angst is een slechte raadgever in het geval van investeren. De Fear Of Missing Out (FOMO) is de angst om iets te missen. FOMO is een eenvoudige manier om alle rijkdom die je in de loop der jaren hebt vergaard in een mum van tijd te verliezen. Ook hier komt punt 2 weer naar voren: Weet wat je koopt. Een handels-app gebruiken en een valuta zien die de afgelopen 24 uur ongeveer 30% is gestegen is geen onderzoek. Het kan zijn dat je op het ongelukkigste moment bent ingestapt uit de angst om iets te missen en dat je een vallende cryptocurrency hebt gekocht.
Elke munt heeft schaamteloze promotors, zelfs bitcoin. De druk om iets te kopen als je meer dan 10 berichten leest dat het gegarandeerd gaat stijgen is enorm. En hoewel het in sommige gevallen zelfs zo zou kunnen zijn dat dit daadwerkelijk het geval is moet je toch op basis van eigen onderzoek kunnen concluderen waarom dit zo is. Denk voor jezelf en evalueer de argumenten voor een investering.
4. Succes van anderen is geen garantie voor eigen succes
Wanneer je actief bent op Twitter kom je ongetwijfeld de succesverhalen tegen van crypto-handelaren die van een investering van 10.000,- euro een miljoen hebben weten te maken. De meeste zullen zeggen ze dat het “niet zo moeilijk” is en dat ook zij met weinig zijn begonnen. En begrijp ons niet verkeerd, de succesverhalen zijn mooi en misschien zelfs voor jou wel haalbaar. Maar vergeet niet dat de meeste handelaren duizenden uren in onderzoek en educatie hebben gestoken om tot het punt te komen waar ze een miljoen euro hebben verdiend.
Sommige crypto-exchanges bieden een hefboomwerking van meer dan 100x, wat betekent dat je tot 99% van de kosten van een investering kunt lenen. Dit zal de winst doen toenemen als een munt in waarde stijgt, maar als het de andere kant op gaat, word je investering heel snel weggevaagd. Er zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die ook dachten snel rijk te worden door gebruik te maken van hefboomwerkingen op de beurs, maar een paar uur later al hun geld waren verloren.
Denk dus niet dat wanneer een ander een hoop geld heeft verdiend dit ook vanzelfsprekend voor jou zal gebeuren. Hoewel het niet onmogelijk is moet je goed in je achterhoofd houden dat er een hoop onderzoek en studietijd mee gepaard gaat.
5. Pas op voor ‘unit bias’
“Ik koop Dogecoin, want die is nog lekker goedkoop!”
Wanneer een munt rond de $1 wordt verhandeld wil dat nog niet zeggen dat het “goedkoper” is dan de bitcoin van $ 58.000. Niet alle munten zijn namelijk gelijk gemaakt.
Een veelgemaakte fout van nieuwe investeerders is iets “nieuws” kopen omdat het meer groeipotentie zou hebben als Bitcoin. Of iets “goedkoops” kopen omdat het ook naar meer dan $50.000,- zou stijgen.
Er zijn duizenden cryptocurrencies met allemaal verschillende achtergronden. Zo heeft Bitcoin een maximaal aanbod van 21 miljoen Bitcoin waar Dogecoin een supply van bijna 130 miljard DOGE heeft op dit moment. Deze twee zijn wat prijs betreft dus niet met elkaar te vergelijken.
Het bepalen van de waarde van een munt is afhankelijk van hoe en waarom de munt is gemaakt. Wat is het veronderstelde nut ervan? Wie werkt eraan? Hoe groot is de community van ontwikkelaars? Wat is de totale supply van de munt? Net als een gebouw heeft een munt onderhoud nodig en verwaarlozing kan een structuur ondeugdelijk achterlaten. Hoeveel handel is er op de beurs? Zijn er überhaupt mensen die de munt willen kopen?
Ook dit komt terug op het tweede punt: Doe onderzoek.
Conclusie:
Doe onderzoek, wees geduldig, en weet wat je koopt. Investeren is nooit zonder risico en het risico om je inleg te verliezen is altijd aanwezig.