1. Geboorte van Bitcoin: het begon allemaal met een whitepaper van 9 pagina’s
Het begon allemaal met een whitepaper van 9 pagina’s (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) dat op 31 oktober 2008 werd gepubliceerd door de uitvinder die de pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte.
De Bitcoin-whitepaper werd vervolgens naar een cryptografische mailinglijst gestuurd die bestond uit mensen die in cryptografie en decentralisatie geloofden.
3 januari is de officiële verjaardag van bitcoin toen Satoshi Nakamoto de eerste 50 Bitcoins heeft gemined.
Nakamoto heeft de bitcoin-software als open source-code gemaakt, zodat iedereen het kan gebruiken, bijwerken en zelfs forken.
In 2010 verliet Nakamoto het project en verdween.
2. De eerste Bitcoin-aankoop was voor een pizza.
Weet je waarom 22 mei wordt gevierd als Bitcoin Pizza Day?
Aanvankelijk, toen bitcoins werden gemined, waren ze vrijwel waardeloos omdat het letterlijk centen kostte om een bitcoin te kopen.
Op 22 mei 2010 werden twee Papa John’s Pizza’s door Laszlo Hanyecz ingeruild voor 10.000 BTC. Dit was de eerste officiële gedocumenteerde aankoop van goederen met bitcoins.
Op dat moment was de waarde van 10.000 BTC $ 41.
Op het moment van schrijven (7-11-2022) is de waarde van 10.000 BTC ongeveer € 207 miljoen.
3. De uitvinder van Bitcoin is een mysterie.
Ja dat is juist! De uitvinder van Bitcoin is onbekend. Sinds het begin van Bitcoin in 2009 zijn er verschillende speculaties over wie de bedenker van Bitcoin is.
Het Bitcoin-whitepaper werd opengesteld voor het publiek onder het pseudoniem van Satoshi Nakamoto. De identiteit van “Satoshi” is een mysterie dat nog moet worden opgelost.
Sommigen suggereren dat Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola samen Bitcoin hebben gemaakt.
“Satoshi Nakamoto”:
Samsung en Toshiba —- Satoshi
Nakamichi en Motorola —- Nakamoto
Omdat Bitcoin een gedecentraliseerde methode is om geld uit te wisselen, is deze anonimiteit alleen maar gezond voor het platform.
4. Bitcoin is niet traceerbaar of toch wel…
Bij het uitvoeren van Bitcoin-transacties wordt je naam / identiteit in geen enkele vorm gebruikt. Alleen je openbare adres is beschikbaar.
Maar…
De Bitcoin-blockchain is een permanent grootboek dat transparant is. Als iemand jouw Bitcoin-openbare adres kent, kunnen ze zien hoeveel bitcoins je bezit en welke transacties je hebt gedaan.