De massa wordt voornamelijk aangedreven door verhalen uit de directe omgeving. Zijn er 5 mensen in de omgeving die zeggen dat iets zo is? Dan nemen we dat vaak aan als waarheid. Als gevolg hiervan zijn er een hoop valse aannames, de een groter dan de ander. Deze valse verhalen kunnen te wijten zijn aan onvoldoende of onjuiste informatie of een onjuiste beoordeling van de verhalen. Ook de cryptowereld heeft hier doorgaans veel last van. We hechten (te) veel waarde aan de mening van anderen, en als gevolg daarvan hebben een hoop mensen een verkeerd beeld van de crypto-wereld. Noem het wat je wilt, maar de meeste in de Crypto Sphere noemen het FUD (Fear Uncertainty and Doubt).
De meeste valse verhalen en aannames komen neer op één veel voorkomend probleem: gebrek aan volledige kennis over het onderwerp in kwestie.
Bitcoin is inmiddels bekend bij het grote publiek, maar desondanks zijn er nog steeds een hoop valse aannames over de cryptocurrency.
1. “Bitcoin wordt alleen gebruikt voor illegale activiteiten”
Het beeld dat Bitcoin alleen gebruikt zou worden voor illegale activiteiten is onjuist. Integendeel. In feite zijn alle transacties op het Bitcoin-netwerk openlijk zichtbaar
en traceerbaar. Wanneer een transactie wordt gekenmerkt als illegaal zal deze voor altijd te volgen zijn op het netwerk. Waneer iemand met en “criminele” bitcoin dus iets probeert aan te kopen of deze probeert in te wisselen bij een beurs, zal deze dus herkend worden. Voormalig CIA-directeur Michael Morrell publiceerde een onafhankelijk artikel waarin hij het verhaal dat Bitcoin vaak wordt gebruikt in illegale financiën direct weerlegt en kwam tot twee conclusies: “De brede generalisatie dat Bitcoin wordt gebruikt in illegale financiën is aanzienlijk overdreven en Blockchain-analyse is zeer effectief voor inlichtingen en misdaadbestrijding.” De voormalige CIA-directeur concludeerde zelfs dat er minder illegale
activiteit in het Bitcoin-ecosysteem dan in het traditionele bankieren
systeem.
Uit onderzoek van Chainanalysis bleek onlangs dat minder dan 1% van alle crypto-activiteit wordt gebruikt voor illegale activiteiten. Ter vergelijking: In het traditionele banksysteem wordt meer dan 2% van de totale activiteit gebruikt voor illegale activiteiten. Vrijwel iedere exchange ter wereld hanteert strekke AML maatregelen en verplicht KYC-verificaties voor iedere gebruiker. Deze maatregelen maken het heel gemakkelijk om fondsen te volgen, ongeacht hoe vaak ze van adres veranderen.
2. “Bitcoin is slecht voor het milieu”
“Bitcoin is slecht voor het milieu”, deze discussie is de afgelopen maanden weer flink opgelaaid. Het zou voor Tesla zelfs reden zijn geweest om Bitcoin-betalingen te schrappen. Inmiddels heeft Tesla’s CEO Elon Musk meerdere gesprekken gevoerd met ingewijden uit de cryptocurrency-wereld en mining bedrijven. Musk lijkt inmiddels overtuigd te zijn dat het netwerk voldoende doet om groene energie te gebruiken en de schade in realiteit enorm meevalt.
Hoe zit dat? Bitcoin-miners zoals Whinestone, die toevallig de grootste BTC-miners in Noord-Amerika zijn, helpen eigenlijk met ANM. Ze zullen mining activiteiten stilleggen tijdens hoge piekvraag/-gebruik en de miners weer aanzetten in de daluren. Dit vormt op zijn beurt een basislijn voor de daluren en zorgt juist voor minder energieverspilling in het netwerk.
Voor elke 100 GW aan energie die in veel landen wordt geproduceerd, wordt slechts 40-55 GW gebruikt. Bitcoin-miners worden gestimuleerd om de goedkoopste energie ter wereld te gebruiken en te creëren om winstgevend te blijven.
De BMC (Bitcoin Mining Commission) ontdekte onlangs dat miners elektriciteit gebruiken met een duurzame mix van 67%. Als we Bitcoin vergelijken met fysieke banken, geldautomaten en goudwinning, gebruikt BTC de minste energie. Tegelijkertijd gebruikt Bitcoin meer hernieuwbare energie dan alle drie samen. De zorgen en vooroordelen zijn dus veelal onterecht.
3. “Bitcoin wordt nergens voor gebruikt”
Betalen met Bitcoin is iets wat veel mensen (nog) niet doen. Ondanks dat het een digitaal ruilmiddel is wordt het door de meeste mensen gezien als een belegging. Echter zien we de laatste tijd wel steeds meer adoptie van Bitcoin als betaalmiddel, zo is het sinds korte tijd een wettig betaalmiddel in El Salvador. Toch moeten we onszelf afvragen of Bitcoin daadwerkelijk als doel heeft om al betaalmiddel gebruikt te worden, of dat het simpelweg een middel is dat financiële inclusie biedt. Momenteel heeft 31% van de wereldbevolking geen bankrekening. Bitcoin geeft financiële inclusie zonder bankrekening en zorgt ervoor dat de armste mensen ter wereld dezelfde toegang tot financiële middelen hebben als de rijksten, terwijl ze tegelijkertijd toegang krijgen tot een systeem dat geen toestemming heeft, geen vertrouwen heeft en onveranderlijk is.
We zijn onlangs getuige geweest van El Salvador, waar Bitcoin een wettig betaalmiddel werd. Meer dan 70% van het land heeft geen bankrekening en Jack Maller’s Strike-betalingen op het Bitcoin-lightning netwerk maken directe betalingen in BTC mogelijk die direct op het verkooppunt kunnen worden omgezet in andere valuta.