De exponentiële groei en acceptatie van digitale valuta’s heeft voor veel mooie applicaties alsmede drama’s en controverses gezorgd die de aandacht van de wereld hebben getrokken.

Sinds de geboorte van Bitcoin in 2009 heeft Bitcoin alle andere cryptocurrencies gedomineerd. Door de jaren heen heeft de invloed van Bitcoin geleid tot de opkomst van talloze altcoins.

Market cap 2013 en nu

Op 26 mei 2013 stonden er slechts 15 cryptocurrencies vermeld op de website coinmarketcap.com. Op dat moment bedroeg de totale market cap $ 1.548.982.054,-. Slechts 6 jaar geleden zag het landschap er compleet anders uit – en de top 10 cryptocurrencies op basis van market cap bevatte een set namen die nieuwkomers in de crypto wereld niet of nauwelijks zullen herkennen.

26 mei 2013

Vanaf november 2019 staan ​​er 2361 cryptocurrencies genoteerd op coinmarketcap.com met een totale market cap van $ $248.104.029.967.

8 november 2019

Hoewel de meeste van de top 10 cryptocurrencies in 2013 voor veel hype hebben gezorgd, staan de meeste coins al lang niet meer in de top 10, laat staan de top 100. Cryptocurrencies hebben nogal snel last van een FUD of een FOMO. Dit heeft er mede voor gezorgd dat we bepaalde munten niet meer terugzien in de hedendaagse top 10.

De toekomst van crypto kan er ook weer heel anders uitzien. Stablecoins zijn een opkomend fenomeen, denk maar eens aan de Libra van Facebook, een eigen cryptocurrency van de EU of aan China wat al in vergevorderde fase is met een eigen stablecoin.

Ook blijft het een groot vraagstuk wat de overheden voor stappen gaan ondernemen wat betreft de regulatie van crypto. Totdat we een massa adoptie zien van crypto blijft het de vraag waar we gaan eindigen.

Bitcoin is (en blijft) koning

Een onmiddellijk herkenbaar kenmerk is de enorme dominantie van bitcoin over rivaliserende altcoins. Zoals te zien is, is de dominantie van bitcoin sinds 2013 afgenomen en bereikte het het dieptepunt op de top van de bullmarkt in januari 2018. Toen de market cap van Ethereum meer dan $ 38 miljard bereikte, kwam het dicht bij de market cap van bitcoin (iets meer dan $ 44 miljard). ‘The flippening’ – ETH die BTC in marketcap inhaalt – is echter nooit gebeurd.

Conclusie

Het aantal cryptocurrencies groeit voortdurend en de marktsituatie verandert snel. De lijst met top 10 cryptocurrencies is de afgelopen jaren meerdere keren gewijzigd, evenals de marketcap en de prijs van de meest populaire coins. Ongetwijfeld zullen de top 10 crypto assets per marketcap in 2025 heel anders zijn, hoewel het lijkt alsof Bitcoin zijn kroon zal behouden.