Heb je een avondje vrij en wil je je geheugen weer eens opfrissen? Na het zien van deze twee documentaires weet je weer precies wat je altijd al zo aantrok in crypto en is je kennis up-to-date. CRYPTOPIA: Bitcoin, Blockchains and The Future of the Internet focust iets meer op techniek en de ontwikkelingen van crypto in het algemeen. De tweede documentaire, The Great Reset and the Rise of Bitcoin, schept duidelijkheid in de aspecten van economische cycli en monetaire politiek, en schuift Bitcoin naar voren als kandidaat voor het oplossen van een aantal grote mondiale problemen. Beide producties zijn in de prijzen gevallen en zijn grote educatieve aanwinsten voor crypto. Ze zijn onder andere te bekijken op Youtube. 

CRYPTOPIA: Bitcoin, Blockchains and The Future of the Internet

Torsten Hoffmann, 2020, 1 uur en 26 minuten
Voertaal en ondertiteling: Engels

Youtube link: CRYPTOPIA: Bitcoin, Blockchains and The Future of the Internet – FULL DOCUMENTARY

In een kleine anderhalf uur probeert Torsten Hoffmann antwoorden te vinden op ‘cryptopische’ vraagstukken die hij voorlegt aan kopstukken uit de crypto industrie. De documentaire is ingedeeld in drie hoofdcategorieën: Bitcoin, Blockchains en The future of the Internet. Fragmenten uit interviews met onder andere Roger Ver (CEO Bitcoin.com / Bitcoin Cash), Fabian Vogelsteller (ERC20 Developer), Andreas Antonopoulos (auteur Mastering Bitcoin) en Charlie Lee (Founder Litecoin), vatten de ontwikkelingen in crypto samen. De inzichten en meningen van de crypto-elite worden afgewisseld met futuristische animatiefilmpjes aan de hand waarvan veel begrippen en technische principes worden verduidelijkt. Om er een paar te noemen: wat is het verschil is tussen de blockchain van Bitcoin en die van Ethereum? Wat zijn smart contracts, ledgers en private keys? Waar kunnen blockchains voor worden gebruikt en wat is schaalvergroting? Met regelmaat herinnert de filmmaker de kijker aan de inhoud van de door Satoshi Nakamoto geschreven whitepaper van Bitcoin. 

Splinternet

Het laatste deel van de documentaire zoemt in op de ontwikkeling van Web3. Daarin wordt duidelijk hoe het dotcom-tijdperk zich herhaalt met de komst van de blockchain. De revolutie die zich voltrok met de ontwikkeling van TCP-IP, email, het World Wide Web, internet browsers, internetwinkels en cloudcomputing wordt nu bedreigd door censuur van overheden, privacyschending en machtsmisbruik door Big Tech. ‘Splinternet’ noemt Hoffmann wat er over is gebleven van het onbegrensde, open digitale podium. Geeft het beloofde Web3 ons de controle over onze data terug? 

Voor Hoffmann gaan veel deuren open: hij wordt zelfs uitgenodigd voor een potje schaak bij computerwetenschapper en zakenman Craig Wright, die nog steeds beweert dat hij Satoshi Nakamoto is. Craig – Wrong op de aftiteling – laat zijn papierwerk zien voor de honderden patenten die hij aanvraagt op ‘zijn’ whitepapers. Met een reportage in een zwaarbewaakte Bitcoin bunker binnenin een berg op een geheime locatie in Zwitserland, waarin voor miljarden aan ‘code’ (oftewel crypto) ligt, overtuigt Hoffmann ook de grootste cynicus van de waarde van crypto. 

CRYPTOPIA: Bitcoin, Blockchains and The Future of the Internet is de tweede crypto documentaire van Thorsten Hoffmann. In 2015 verscheen Bitcoin: The End of Money As We Know It. Deze film is via deze link te bekijken.

The Great Reset and the Rise of Bitcoin 

Pierre Corbin, 2021, 1 uur en 17 minuten
Voertaal: Engels 
Ondertiteling (o.a.) Engels 

Youtube link: The Great Reset and the Rise of Bitcoin | Award Winning Documentary

Pierre Corbin was voorheen werkzaam als management consultant in de tech industrie maar investeert zijn talenten tegenwoordig in crypto. The Great Reset and the Rise of Bitcoin is zijn eerste documentaire.

In zijn debuutfilm analyseert de filmmaker het monetaire beleid van overheden en centrale banken, en de gevolgen daarvan voor de economie. Corbin doet dat op een manier die ook te volgen is voor diegenen die geen wetenschappelijke economische studie hebben afgerond. Duidelijk wordt welke verschillende economische stadia elkaar opvolgen en welke instrumenten de autoriteiten tot hun beschikking hebben om ervoor te zorgen dat de economie niet piepend tot stilstand komt. Ook geeft hij inzicht in de manier waarop kwantitatieve verruiming (‘geld printen’), rentestanden en de kosten van de verzorgingsstaat samenhangen en van invloed zijn op de portemonnee van de burger.  

Geen CBDC’s, maar Bitcoin

De filmmaker schrijft de huidige inflatie toe aan de miljarden dollars en euro’s die de centrale banken het afgelopen decennium hebben geprint, in het bijzonder tijdens en na de uitbraak van de Covid pandemie. Hoe komen we uit deze schuldencrisis zonder de economie af te remmen? De schuld is groter dan de productiviteit kan opvangen. Nog meer geld bijdrukken kan hyperinflatie veroorzaken en dat zou een mondiale nachtmerrie kunnen veroorzaken.
Corbin benoemt de spagaat waarin de centrale banken en overheden zich momenteel bevinden en bepleit de noodzaak voor een Great Reset. Maar de manier waarop overheden en centrale banken deze reset willen gaan vormgeven vindt hij zorgelijk. Geen Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) (door centrale banken uitgegeven cryptovaluta), maar Bitcoin vormt in zijn ogen de beste optie om de economie te redden.

Elegante oplossingen?

Met CBDC’s zullen centrale banken en overheden een machtig financieel instrument in handen krijgen. Raoul Pal, investeerder en CEO van Real Vision, zegt hierover in de documentaire: “CBDC’s kunnen misschien wel elegante oplossingen bieden voor sommige omslachtige processen. Maar de consequenties hiervan gaan ten koste van vrijheid en privacy, omdat alle transacties met deze centraal uitgegeven CBDC’s, traceerbaar zijn. Dit is het begin van de gestimuleerde gedragseconomie”.

Behalve Raoul Pal komen nog veel andere financiële zwaargewichten aan het woord, waaronder Al Kelly (CEO Visa) en investeerders Kevin O’Leary, Ray Dalio, Warren Buffet en Paul Tudor Jones. Een quote van laatstgenoemde: “Bitcoin is wiskunde en wiskunde bestaat al duizenden jaren. Twee plus twee is vier en zal nog steeds vier zijn over 20 eeuwen. Ik investeer graag in iets dat betrouwbaar, consistent, eerlijk en honderd procent zeker is.”

De documentaire belicht in detail hoe Bitcoin en de blockchain werken, wat de toekomstmogelijkheden zijn met onder andere lightning en wat mining precies inhoudt. Het Bitcoin maximalisme spat van het scherm, maar de inhoud is er niet minder om.