Een nieuwe update in het Ethereum netwerk blijkt een ‘kritieke bug’ te bevatten waardoor 13% van alle Ethereum-nodes onbruikbaar worden.

Een nog onbekende kritieke bug zou ervoor zorgen dat nodes die draaien op de clients Parity-Ethereum en OpenEthereum versie 2.7 en hoger niet kunnen synchroniseren met het nieuwste block van het blockchain netwerk. Normaal gesproken zou een dergelijke bug geen probleem zijn, echter kost het in dit geval weken tot maanden om het op te lossen wat resulteert in een extra belasting voor meest gebruikte client software, Geth.

Er draaien verschillende clients op het netwerk, de clients die verschillen onderling in programmeertaalimplementaties. Door deze mix worden netwerkaanvallen tegengehouden omdat er verschillende systemen naast elkaar draaien. Dit is eerder al een nuttig model gebleken toen het Ethereum netwerk in 2016 werd aangevallen en gebruikers hier niets van merkten. Het netwerk was destijds slachtoffer van een Distributed Denial of Service-aanval (DDOS) aanval maar bleef overeind door deze technologie.

De Geth-client is momenteel dus de meestgebruikte en heeft softwarematig geen last van deze bug omdat de bug een andere client betreft. Maar voordat deze bug werd uitgerold serveerde de Geth-client al 80% van het netwerk, de afhankelijkheid van het netwerk op Get heeft eerder al geresulteerd in het uitstellen van de hard fork van Berlin uit te stellen zodat de kleinere clients een groter aandeel zouden kunnen terugnemen, dit om centralisatie te voorkomen.

Sinds het uitstellen van de Berlin hard fork is het aandeel van Geth echter alleen maar gegroeid, en dit zal waarschijnlijk nog verder stijgen aangezien de node operators die op Parity-Ethereum en OpenEthereum draaien weinig keuze hebben anders dan hun client uitschakelen of overstappen op Geth.