Bijna $1000 daling. Voel je paniek?

De koers daalde gisteravond flink met bijna $1000. Op dit soort momenten is het goed om uit te zoomen en het grote plaatje te bekijken. Als je bijvoorbeeld de wekelijkse grafiek er bij pakt dan is het niet gek dat we na weken lang stijgen ook een daling moeten hebben. Hier kunnen wel emoties bij komen kijken zoals paniek. Wil je leren hoe je deze onder controle kunt houden bij het traden, bekijk dan hier mijn cursus waarin dit onderwerp uitgebreid aan bod komt.

Bitcoin prijs wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 1) is te zien dat koers sinds de afwijzing vorige week op $10.500 in een correctie zit waarbij inmiddels de $9312 is aangeraakt. Ik verwacht dat we iets verder gaan dippen, want de dagelijkse grafiek zit nog in een downtrend.

Er is ook een potentiële cup and handle patroon vormend. Op de wekelijkse vormt nu een bull flag structuur en zolang die boven de .382 Fib/$9100 blijft is het voor mij een geldige bull flag en kan de cup and handle structuur uitspelen. De technische target zit op $13.500, maar ik verwacht dat we eerder zullen stoppen bij de 0.5 Fib/$11.400.

Figuur 1: Er is een cup and handle patroon te zien op de wekelijkse grafiek.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijks grafiek (figuur 2) zien we dat de koers na de afwijzing de laatste low op $9706 heeft gebroken en daarmee de dagelijkse uptrend. Er is een lower high gevormd gisteren en een bearish engulfing candlestick bracht de koers naar $9312, wat net boven mijn eerste target van $9300 is. Een bearish engulfing candlestick en het sluiten van de candlestick van gisteren onder de 21EMA zijn geen goede tekenen. Dat ondanks de golden cross van de 50MA met de 200DMA. 

De laatste keer dat er een golden cross was daalde de koers na twee dagen ook met bijna 15%, voordat de uptrend hervatte.

Dus wat kunnen we nu verwachten van de koers?

Bullish scenario

In het meest bullish scenario maken we weer een bullish engulfing candlestick en komen boven de $10.300 uit, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Een evenwicht patroon tussen de $10.300 en $9300 is wel mogelijk en daarna kunnen we potentieel een uitbraak naar boven hebben.

Bearish scenario

In het bearish scenario is er een voortzetting van de dagelijkse downtrend. Targets daarvoor zijn de .382Fib/$9100, $200DMA/$8850, 0.5Fib/$676 (waar ook nog een CME futures gap zit) en de 0.618/$8250. En hoewel dit een bearish scenario is, is het niet werkelijk bearish. Na wekenlang stijging is een correctie gezond. Als we onder de $8250 gaan sluiten op de dagelijkse grafiek wordt het een ander verhaal.

Figuur 2: Ondankse golden cross is er een dagelijkse downtrend.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 3 zien we duidelijker een dubbele top afwijzing waarna de grote daling begon om vervolgens support te vinden op $9312/200MA op de 4uur.

De koers is gedipt in de groene box en houdt dat nu als support. Na deze daling moet de koers weer een trend gaan vormen, waarbij een evenwicht patroon mogelijk is en er waarschijnlijk een lower high zal worden gevormd rond de 12EMA/$9800 resistance zoals het eerder deed. Vervolgens verwacht ik dat er een 4uur downtrend start om richting de $9100 te gaan voor een lower low op de dagelijkse grafiek.

Figuur 3: Een daling van bijna $1000 in een korte tijd. $9800 zal waarschijnlijk resistance zijn met de bounce.

Conclusie

Er lijkt nu eindelijk een noemenswaardige correctie bezig te zijn voor de koers. Een dagelijkse sluiting onder de 21EMA en een bearish engulfing candlestick zijn geen goede tekenen en ik verwacht dat de koers in ieder geval verder doorzakt naar de .382 Fib/ $9100.

John van Meer – de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars, seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om succesvol te kunnen traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!